Wintertips:
Het is weer wintertijd en de temperatuur buiten is inmiddels flink gedaald. Om dit seizoen ook voor onze huisdieren zo aangenaam mogelijk te maken, bespreken we hieronder een aantal belangrijke zaken.Vlooienbestrijding: ook in de winter!!!!
Bij deze koude temperaturen gaan ook vlooien de warmte binnenshuis opzoeken. Het is een groot misverstand dat vlooien in de winter niet overleven!! De meeste vlooien zitten immers in huis en gedijen prima bij 20°C. Spleten in het parket, langs plinten, onder kasten, in hondenmanden: dit zijn hun geliefkoosde plekjes. DUS: ook in de wintermaanden blijft een goede vlooienpreventie een noodzaak!!- Cyclus van de vlo
De vrouwelijke vlo zuigt bloed bij een dier en 36u later begint ze eitjes te leggen, tot wel 50 per dag! Deze eitjes komen in de omgeving terecht. Na enkele dagen tot maanden groeien hieruit larven. Deze larven verpoppen zich en onder invloed van trillingen en stijgende temperatuur ontstaan hieruit volwassen vlooien. Dit kan een aantal weken tot 1 jaar later plaatsvinden. Op het moment dat de verwarming in huis wordt aangezet, gaan de larven sneller verpoppen en uitkomen, met een ware vlooienplaag tot gevolg.- Waarom vlooien bestrijden?
Vlooien veroorzaken jeuk en in erge gevallen bloedarmoede. Sommige dieren zijn ook allergisch aan vlooien, met haaruitval tot gevolg. Een paar beten zijn dan voldoende om heel erge huidirritatie en jeuk te veroorzaken. Vlooien zijn eveneens overdragers van lintwormen.- Hoe vlooien bestrijden?
Preventie blijft het allerbelangrijkst!!Behandel dus ook in de herfst/winter uw hond of kat met geschikte vlooienproducten.
U heeft de keuze uit:
    - maandelijkse spot-on (pipet in de nek) of (werkzame) spray
    - 3-maandelijkse tablet
    - een (werkzame!) vlooienband
Vraag raad aan de dierenarts om het meest geschikte product voor uw dier te kiezen. Al deze producten zijn verkrijgbaar in onze praktijk.
Vlooieneitjes –en larven bevinden zich in de directe omgeving en de meeste vlooien zitten niet óp het dier, maar in zijn leefomgeving. Bij een vlooienbesmetting is het daarom niet alleen belangrijk om ALLE dieren in huis te behandelen, maar ook om de omgeving aan te pakken. Volgende maatregelen zijn nodig:
  - Stofzuigen, ook in alle hoeken en langs plinten. Ook de auto niet vergeten als uw hond regelmatig meerijdt.
  - Wassen van kussens en dekens op minimum 60°C. Voeg eventueel een scheut azijn toe. Beddengoed dat in de droger mag, kan je voor 15 of 20 minuten in de droger stoppen. Dit doodt eitjes, larven en vlooien.
  - Een omgevingsproduct is noodzakelijk om vlooien, eitjes en larven te doden. Dit is verkrijgbaar als spray of als fogger (= spuitbus met ventiel voor automatische vrijstelling).
Vergeet besmette dieren zeker niet te ontwormen aangezien vlooien als drager voor de lintworm fungeren!
Winterkoude/sneeuw:
De meeste honden zijn gek op sneeuw. Maar er zijn ook nadelen verbonden aan de winterpret. Hier een aantal zaken om op te letten.  - Laat uw hond nooit grote hoeveelheden sneeuw eten. Dit kan ernstige darmkrampen veroorzaken.
  - Ga best niet te lang door de sneeuw wandelen. De sneeuw kan samenklitten tussen de tenen van de hond en dit kan pijnlijk zijn. Ook het strooizout kan de voetzolen beschadigen. Smeer daarom bij winterse wandelingen vooraf de zoolkussentjes altijd in met een beschermende zalf. Deze is verkrijgbaar bij ons op de praktijk.
  - Let bij vrieskou ook steeds op voor onderkoeling (lichaamstemperatuur onder 37°C). Laat uw hond nooit zwemmen bij lage buitentemperaturen en laat hem/haar nooit op bevroren plassen of vijvers lopen. Het risico bestaat dat uw dier door het ijs zakt en onderkoeld raakt. Maak ook geen lange wandelingen bij koud en nat weer. Door het nat worden van de vacht verliest deze zijn isolatievermogen.
Bij onderkoeling ziet men eerst rillen, dan futloosheid en tenslotte algemene zwakte en een oppervlakkige ademhaling. Het dier voelt koud aan. Raadpleeg in dit geval steeds een dierenarts. U kan zelf het dier wel al droogwrijven met een handdoek. Dit stimuleert ook de bloedsomloop. Meet regelmatig de temperatuur. Als deze lager is dan 37°C, gebruik dan dekens, een warmwaterkruik en leg het dier in een warme ruimte. Let op! Laat uw dier geleidelijk opwarmen en voer de warmte zeker niet te snel op. Als het dier bij bewustzijn is, kan u ook iets warms te drinken geven. Wanneer de lichaamstemperatuur terug tot 38°C is gestegen, mag u stoppen met opwarmen, maar laat het dier wel in de warmte ruimte.
  - Let ook op voor bevriezing: vooral de dunbehaarde lichaamsdelen zijn hier heel gevoelig voor (oorpunten, voetzolen, balzak, staartpunt). Tekenen van bevriezing zijn o.a. een bleke of rode en gezwollen huid en pijn bij aanraking. Raadpleeg uw dierenarts indien u dit opmerkt. U kan zelf wel al de bevroren lichaamsdelen masseren met een warme doek en eventueel opwarmen met lauw water.
  - In deze donkere dagen, met mist en regen- of sneeuwval, is het ook heel belangrijk dat u en uw hond voldoende zichtbaar zijn. Speciaal ontwikkelde lampjes voor aan de halsband zijn verkrijgbaar bij ons op de praktijk. Ze zijn zichtbaar tot op 5 km afstand. Ze zijn ook waterdicht, schokbestendig en werken 250 uur.
  - Katten kruipen weleens onder een auto als beschutting tegen koude en regen –of sneeuwbuien. Wees hier steeds alert voor en check voor vertrek altijd even onder de auto, maar ook bovenop de autobanden.
Indien u bovenstaande tips in acht neemt, kan u samen met uw huisdier genieten van de sneeuwpret!
Antivries (ethyleenglycol)
Antivries is zeer giftig voor honden en katten en kan dodelijk zijn. Hou het daarom altijd buiten bereik van uw huisdier. De meeste dieren vinden dit zoete goedje immers onweerstaanbaar. Let ook op met morsen: een kat die door een druppel antivries loopt en de poot aflikt, kan al geïntoxiceerd raken.De eerste symptomen bij vergiftiging ontstaan binnen het half uur. Het dier begint te braken en wankelen en is suf. Dit kan 12 uur aanhouden. Ethyleenglycol wordt in het lichaam omgezet in andere stoffen die toxisch zijn voor de nieren en het centraal zenuwstelsel. Na 1 tot 3dagen ontstaat acuut nierfalen: men ziet eerst veel plassen en drinken en vervolgens weinig tot geen urineproductie meer. Snelle sterfte treedt op.
Raadpleeg steeds uw dierenarts bij vergiftiging met antivries. De prognose is slecht, maar mits ondersteunende therapie aan het infuus is er nog een kans.
Zo, we hopen dat met deze tips u en uw huisdier een aangename winter mogen beleven!