Senioren:
Wij willen onze “oudjes” in de kijker zetten. Door een steeds betere verzorging van onze huisdieren worden ook zíj steeds ouder. Dit is natuurlijk een goede evolutie, maar we moeten er wel bij stilstaan dat oude dieren aangepaste zorgen nodig hebben. Ze ontwikkelen vaak ouderdomskwaaltjes en/of ziektes. De meest voorkomende worden in deze nieuwsbrief besproken, zodat u als eigenaar ze tijdig kan herkennen en in een vroeg stadium kan ingrijpen.Wanneer is uw hond/kat “oud”?
Bij grote honden spreken we van een oude hond vanaf een leeftijd van 5-6 jaar. Bij kleine hondenrassen ligt deze leeftijd hoger, namelijk op 7-8 jaar. Bij katten zijn er grote individuele verschillen, maar vanaf 8 jaar spreken we van een geriatrische kat.De belangrijkste gezondheidsproblemen
* Nierfalen
Bij oudere honden en katten kunnen de nieren beginnen falen. Ze gaan steeds minder goed afvalstoffen filteren uit het bloed en afvoeren met de urine. De afvalstoffen die achterblijven in het bloed gaan als een soort “gif” werken op het lichaam. De eerste verschijnselen zijn veel drinken, veel plassen en vermageren. In een later stadium zien we ook braken, futloosheid en verminderde eetlust. Vaak zijn ook uitdroging, bloedarmoede en een stinkende adem aanwezig.Indien u 1 of meerdere van deze klachten herkent, ga dan zo snel mogelijk met uw dier naar de dierenarts. Een bloed- en urineonderzoek kan ons veel vertellen over de toestand van de nieren.
Genezing is onmogelijk. Door het vroegtijdig starten met een aangepast dieet en medicatie kan het leven worden verlengd en de klachten onderdrukt. In erge gevallen kan een opname en infuustherapie noodzakellijk zijn.
* Artrose
Artrose is een chronische gewrichtsaandoening waarbij vervorming en onherstelbare schade van het gewrichtskraakbeen ontstaat. Typische klachten zijn hier: moeilijk rechtstaan, stijve gang, kreupelheid, niet meer springen. Soms zijn ook tekenen van pijn aanwezig zoals veel hijgen, onrust en in extreme gevallen janken.De diagnose kan gesteld worden aan de hand van een grondig lichamelijk onderzoek en eventueel radiografieën van de gewrichten.
Een goede ondersteuning via voedingssupplementen, aangepaste beweging en, indien nodig, pijnstilling kan de symptomen verlichten.
* Hartproblemen
Ook het hart kan slijtage gaan vertonen met de jaren. Zo kunnen de hartkleppen gaan lekken of kan de hartspier verslappen. Symptomen die hierbij voorkomen zijn een verminderde uithouding, zwaar ademen, hoesten of een toegenomen buikomvang. In erge gevallen kunnen soms flauwtes voorkomen.Door een grondige hartauscultatie en radiografie en/of echo van het hart kan een geschikte therapie worden ingesteld. Zo wordt de levensduur verlengd en kan uw dier van een aangename oude dag genieten.
* Katarakt
Hierbij zien we een blauwgrijze verkleuring van de ooglens. Dit gaat gepaard met een steeds slechter wordend zicht en is veel voorkomend bij oudere honden. In een vroeg stadium wordt best een supplement met voedingsstoffen voor de ooglens toegediend. Dit zal het vertroebelen van de ooglens vertragen.* Incontinentie
Sommige oude dieren kunnen hun urine of ontlasting minder goed controleren en laten het vaak onbewust lopen. Er bestaat medicatie om dit probleem op te lossen. Toch moet steeds verder onderzoek gebeuren om andere oorzaken uit te sluiten (urineonderzoek en/of röntgenfoto,…).* Prostaatproblemen
Bij oude, niet-gecastreerde reuen ontstaan soms klachten te wijten aan een vergroting van de prostaat. Men kan dan waarnemen dat de dieren moeite hebben bij het ontlasten en de stoelgang is vaak afgeplat. Soms verliezen ze ook bloeddruppels, onafhankelijk van het plassen. Indien u deze symptomen waarneemt bij uw dier, moet u dit zeker verder laten onderzoeken.* Melkkliertumoren/baarmoederontsteking
Teven kennen geen menopauze en moeten dus hun hele leven loopsheden vertonen. Let bij oude, niet-gesteriliseerde teven op de loopsheden en noteer ze. Dit kan extra info geven aan de dierenarts wanneer het vermoeden van een baarmoederontsteking bestaat. Hierbij zien we veelvuldig drinken, braken, soms etterige uitvloei uit de vulva en hoge koorts. Controleer uw niet-gesteriliseerde teef ook regelmatig op gezwellen aan de melkklieren.* Gebitsproblemen
Veel oudere dieren hebben duidelijk zichtbare tandsteen en hiermee gepaard gaand ontstoken tandvlees en losse tanden. Dit geeft aanleiding tot een stinkende adem en kan moeilijkheden bij het eten geven. Ook kwijlen en bloedverlies uit de mond kunnen voorkomen. Secundair kunnen bij erge tandvleesontsteking zelfs andere organen (bv., hart, nieren) worden aangetast door bacteriën die vanuit de mond via het bloed migreren. Een goede gebitsverzorging van jongs af aan is uitermate belangrijk om deze problemen te voorkomen. Er bestaat een heel gamma aan producten: enzymatische tandpasta en kauwsticks, poeder om te mengen bij de voeding, speciale koekjes,…Bij controle kijken we steeds het gebit na. Bij aanwezige tandsteen zullen de preventieve maatregelen besproken worden. Bij erge tandsteen moet dit onder narcose worden verwijderd (ultrasone detartratie).
* Gedragsveranderingen
Dementie komt niet alleen bij mensen, maar ook bij honden en katten voor. Hoe kunt u dit herkennen?Veel voorkomend zijn:
-een omgekeerd dag/nachtritme
-angst
-desoriëntatie
-veranderd gedrag (minder aanhankelijk, minder speels,…)
-onzindelijkheid
Het geven van supplementen (vetzuren, anti-oxidanten) helpt om de hersenveroudering te vertragen. Er bestaat ook medicatie die de doorbloeding in de hersenen bevordert.
* Hyperthyroïdie bij de kat
Een te actieve schildklier is een veel voorkomende ziekte bij oude katten. De kat is onrustig, wordt heel mager ondanks een goede eetlust, drinkt en plast heel veel. Ze vertoont ook een onverzorgde, doffe vacht. De diagnose kan enkel via een bloedonderzoek worden gesteld. Er is medicatie voorhanden om deze aandoening doeltreffend te behandelen.* Suikerziekte
Bij suikerziekte of diabetes mellitus is er sprake van een verhoogde bloedsuikerspiegel door een tekort aan insuline. Deze aandoening komt vaak voor bij oudere honden en katten. Typische klachten zijn veel drinken en plassen en vermageren ondanks een toegenomen eetlust. Deze ziekte is eenvoudig op te sporen via een bloedonderzoek. Ze kan worden behandeld met insuline injecties en speciaal aangepaste voeding. *Overgewicht/ondergewicht Problemen met het lichaamsgewicht komen vaak voor bij oudere dieren.Ondergewicht ontstaat onder meer doordat het spijsverteringsstelsel minder goed werkt bij het ouder worden. Daardoor worden minder voedingsstoffen opgenomen. Een andere mogelijke oorzaak is dat het dier minder eet door een onderliggende aandoening bv., gebitsproblemen.
Overgewicht is een steeds vaker voorkomend probleem bij onze huisdieren. Dit komt vaak door de combinatie van te veel of verkeerde voeding én te weinig beweging. Obesitas verhoogt de kans op het ontwikkelen van artrose, hartproblemen en suikerziekte. Het vereist een drastische aanpak. Voor advies om uw dier gewicht te laten verliezen kan u steeds bij ons terecht.
Hoe help ik mijn hond/kat tijdens zijn seniorjaren?
- Zorg voor een comfortabele ligplaats. Er bestaan zelfs speciaal aangepaste kussens of bedden voor viervoeters met artrose.- Zorg voor een aangepaste seniorvoeding. Dit is niet alleen qua calorieën, maar ook qua voedingsstoffen volledig aangepast aan het leven van een ouder dier. Hou zeker veranderingen in water- en voedselopname goed in de gaten.
- Houd uw dier actief, zonder het te overbelasten.
- Laat uw dier regelmatig controleren bij de dierenarts. Een halfjaarlijkse bloedname geeft uw dierenarts heel veel informatie over de inwendige organen.
Waarop moet u letten?
Hieronder een lijstje met klachten die kunnen wijzen op een ernstig onderliggend probleem:- veel drinken en plassen
- veranderingen in gewicht
- verminderde uithouding
- regelmatig hoesten, overmatig hijgen
- gezwollen buik
- veranderd gedrag
- moeilijk rechtstaan, een stijve gang, manken
Indien u 1 of meerdere van deze klachten herkent bij uw dier, contacteer ons dan zo snel mogelijk. Een uitgebreid lichamelijk onderzoek, alsook bijkomende onderzoeken (bloed, urine, radiografie, echo) kunnen problemen aan het licht brengen en de waargenomen klachten verklaren.
Gedurende de maand april krijgt u bij ons 10% korting op het seniorenonderzoek en de nodige testen.
Een snelle diagnose en geschikte therapie kunnen de levensduur verlengen en het leven van uw huisdier veel aangenamer maken. Zo kunnen ze nog lekker genieten van een fijne oude dag!!