Pokken bij de kip
De laatste weken hebben we een aantal kippen gezien met pokken. Daarom willen we jullie wat meer informatie verschaffen over deze ziekte.Hoe ontstaan pokken?
Deze aandoening ontstaat na besmetting met het Avipoxvirus (kippenpokkenvirus). Dit virus is diersoortspecifiek en dus niet besmettelijk voor mensen! Duiven zijn echter wel vatbaar voor het kippenpokkenvirus. Na besmetting kunnen letsels ontstaan op de huid óf op de slijmvliezen (difterie).Het virus is zeer besmettelijk en wordt onder andere via stekende insecten overgedragen zoals muggen en bloedluizen. Daarom wordt deze ziekte dan ook vooral in de zomer en de herfst gezien. Ook via contact met besmette kippen óf via voeder-en drinkbakken kan het virus overgezet worden. Het virus kan zich dus snel in een groep kippen verspreiden. Het blijft ook zeer lang in de omgeving aanwezig, waardoor makkelijk nieuwe uitbraken ontstaan.
Het duurt ongeveer 5 tot 8 dagen vooraleer symptomen zichtbaar worden. Bij enkel huidletsels is de sterftegraad laag, maar bij de difterievorm kan tot 50% van de kippen sterven.
Symptomen
Er kunnen 2 vormen ontstaan: de huidvorm, die het meest voorkomt én de difterievorm (inwendige vorm).Het duidelijkst zijn de wratachtige verdikkingen op de kop, lellen en kam. Ze verdrogen en verdwijnen na 3 à 4 weken meestal vanzelf. Ook de ogen kunnen geïnfecteerd raken. De kip houdt deze dan gesloten en stopt hierdoor vaak met eten. De ziekte tast ook de afweer aan, met als gevolg dat bacteriële infecties makkelijker kunnen optreden.
Bij de difterievorm zijn letsels niet op de huid, maar op de slijmvliezen van bek, slokdarm en luchtpijp aanwezig. Er ontstaat een gelig beleg dat kan beginnen etteren. Deze letsels kunnen zorgen voor problemen met de ademhaling en/of voederopname.
Behandeling
Er is geen virusdodend medicijn op de markt tegen pokken. Noodvaccinatie op het moment van uitbraak is mogelijk, maar wordt voornamelijk in de industrie toegepast.Het is van belang om de letsels schoon te houden en ze te wassen met bijvoorbeeld jodium of betadine. Secundaire bacteriële infecties kunnen worden behandeld met de nodige antibiotica. Indien de ogen mee aangetast zijn, is het belangrijk deze open te houden en eventueel te behandelen met zalf. Extra supplementeren van vitamines helpt om de weerstand te versterken. Soms is dwangvoederen noodzakelijk.
Eénmaal een kip pokken heeft doorgemaakt, bouwt ze hier normaal weerstand tegen op.
Preventie
Een aantal maatregelen kunnen getroffen worden om de kans op infectie te verkleinen.• Vermijd stilstaand water in de buurt van het kippenhok. Dit is namelijk een broedplaats voor muggen.
• Bestrijd bloedluizen in het hok.
• Reinig het hok, alsook de voeder- en drinkbakken op regelmatige basis.
• Vaccinatie is mogelijk, maar wordt bij particulieren zelden toegepast.