De opvoeding van puppies
Een pup in huis nemen is een grote stap. Deze puppy laten uitgroeien tot een stabiele en gelukkige volwassen hond is niet altijd even gemakkelijk en vraagt veel tijd en geduld. In deze nieuwsbrief geven we wat tips die kunnen helpen bij het opvoeden van een puppy.Socialisatie
Het socialiseren van een puppy is uitermate belangrijk om problemen op latere leeftijd te vermijden, zoals agressief of angstig gedrag. Tot 12 weken reageren pups nieuwsgierig op alle nieuwe dingen. Erna gaan ze meer angst ontwikkelen voor het onbekende. Het is dus heel belangrijk om uw pup op jonge leeftijd met zoveel mogelijk zaken en situaties in contact te laten komen zoals: vreemde mensen, geluiden, andere plaatsen, andere dieren, verkeer, Neem uw pup dus overal mee naartoe, maar vermijd aanvankelijk wel plaatsen waar veel honden samenkomen (bv., hondenweide, hondenschool) tot wanneer uw pup in orde is met alle vaccinaties.Er kunnen verschillende fasen in de ontwikkeling worden onderscheiden:
-3e-8e week
Dit is een korte, maar kritieke periode en wordt de inprentingsfase genoemd. De pup heeft het meeste behoefte aan warmte en veiligheid. Hij moet wennen aan geluids-, reuk-, visuele en tactiele prikkels. De pup moet ook gewoon gemaakt worden aan gedrag van mensen en kinderen. In deze fase dient de pup ook te leren om buiten de nest zijn behoefte te doen.-8e-12e week
Dit is de socialisatieperiode. Tijdens deze fase dient de hond geconfronteerd te worden met alles waarmee hij in de toekomst in contact zal komen. De pup moet een referentiekader kunnen opbouwen waarop hij later kan terugvallen.-12e-16e week
Dit is de rangordefase. De pup zal proberen de leiding in de groep (= het gezin) over te nemen. Hij wordt ook zelfstandiger en zal veel meer initiatief nemen. !!Vanaf dit moment is het héél belangrijk om orde op zaken te stellen en grenzen te trekken!! U als eigenaar moet de positie als leider (alfa-hond) innemen. U krijgt een hechtere en sterkere band met uw hond als u de basisregels voor gedrag snel aanleert en u snel duidelijk maakt dat u en de andere gezinsleden bovenaan de rangorde staan!Belangrijke punten in de rangordefase zijn:
• De leider heeft de beste plaats. Zorg dus dat uw hond zich nooit op uw plaats positioneert. Dit verstaat hij als: ik ben de baas!
• De leider eist de aandacht op en de hond dient dit onmiddellijk te beantwoorden.
• De leider positioneert zich in de hoogte. Zorg dus dat u altijd de grootste bent en dat de hond zich nooit boven uw hoofd positioneert.
• Dwing respect af. Zo mag u nooit over of langs de hond stappen als deze in de weg ligt. Hij moet opzij gaan en u doorlaten. De leider moet ook altijd voorop gaan en als eerste door de deur gaan!
• De leider eet eerst. De hond eet dus pas ná de gezinsleden en mag ook nooit aan tafel eten. Belangrijk is ook aan te leren om de voeding onmiddellijk op te eten. Geef de hond een 15-tal minuten en neem dan de eetpot weg (ook als er nog wat resten inliggen).
• Spelen: u bepaalt wanneer er gespeeld wordt en wanneer het spel is afgelopen.
• De leiderfiguur moet altijd rustig en geduldig blijven. Word zeker niet boos (dit ervaart de hond als zwakte), maar corrigeer assertief.
BELANGRIJK!: De inprenting-, socialisatie- en rangordefase vormen de fundering van de hond!! Wanneer hier reeds iets misloopt, krijgen we te maken met gedragsproblemen.
Het is aan te raden om met uw pup hondenschool te volgen. Het is een uitstekende manier om de pup te socialiseren en meer bij te leren over zijn gedrag.
-6-18 maand
Dit vormt de puberteitsfase. In deze periode wordt duidelijk hoe de vorige ontwikkelingsfases werden aangepakt. Zekerheid en veiligheid bieden is in deze periode het belangrijkst. Bij ongewenst gedrag dient onmiddellijk te worden gereageerd dmv. correctie.Bij overmatig, hormonaal gestuurd, ongewenst gedrag dient castratie zeker overwogen te worden.
Opvoeding
Vanaf dag 1 dient men consequent te zijn met de pup en moet men duidelijke regels handhaven. Behoud deze regels ook ten allen tijde. Uw hond zal het niet begrijpen wanneer hij vandaag wel en morgen niet in de zetel mag. Maak het uw hond dus niet onnodig moeilijk en pas de regels altijd consequent toe!-Beloon gewenst gedrag
Beloning is de beste manier om een hond te doen leren. Wanneer positief gedrag wordt beloond, zal de hond dit gedrag in de toekomst herhalen. Voorbeelden van belonen zijn o.a.: snoepje, knuffel, "braaf" zeggen met enthousiaste stem, spelen met de hond.-Vermijd dat de hond fouten kan maken
Voorkomen is beter dan genezen. Aanvankelijk is het beter om de pup bij afwezigheid van de eigenaars op een veilige plek te laten bv., in een bench of in een afgesloten ruimte. Laat de pup de omgeving exploreren onder toezicht, zodat onmiddellijk kan ingegrepen worden wanneer de pup fouten maakt.-Negeer ongewenst aandachteisend gedrag
Wanneer u reageert op negatief gedrag kan de hond dit ervaren als een beloning: hij krijgt immers aandacht van u en de kans bestaat dat hij dit gedrag in de toekomst zal herhalen. Straf kan dus belonend werken! Een voorbeeld: als uw hond tegen u opspringt, negeer hem dan volkomen. Dit vindt de hond vreselijk. Pas als hij terug met de 4 poten op de grond staat, begroet u de pup.-Leid de hond af
Om te vermijden dat de hond allerlei ongewenst gedrag ontwikkelt, moet men voor voldoende afleiding zorgen. Een knaagbeen, speeltje, interactie met het gezin,. zorgt ervoor dat de pup zich niet verveelt.-Duidelijke communicatie
De signalen en bevelen die worden gegeven dienen duidelijk te zijn. Onduidelijke en ongekende bevelen creëren stress en frustratie bij de hond.-Energie
Héél belangrijk is dat uw hond zijn energie kwijt kan. Even uitlaten in de tuin is niet voldoende! Wandel dagelijks met uw hond en geef hem/haar ook voldoende psychologische uitdaging door bv., gehoorzaamheidsoefeningen of denkspelletjes.Straffen en belonen
-Regels bij het straffen
De timing van een straf is van zéér groot belang! Enkel bij een goede timing zal het verband met het ongewenste gedrag duidelijk zijn voor de pup.Een waarschuwingssignaal geven bij het begin van het ongewenst gedrag biedt nog meer duidelijkheid (bv., "NEEN" zeggen met kordate stem). Door herhaling zal dit signaal geassocieerd worden met de straf. Vaak zal het dan in de toekomst voldoende zijn om te waarschuwen en zal de hond al stoppen met zijn gedrag.
Een straf moet kort zijn: het dient de hond even uit evenwicht te brengen en hem hooguit even te laten schrikken. Langdurig boos blijven heeft geen zin. !!Gebruik NOOIT pijnlijke straffen!! Pijn doet het hormoon noradrenaline vrijkomen en dit creëert activiteit en maakt de hond nóg onrustiger.
Na het straffen kan men de hond best even negeren. Als hij al positief reageert op het waarschuwingssignaal of onderdanig gedrag vertoont, dan dient men zich onmiddellijk te verzoenen.
Samengevat zijn bij het correct toepassen van straf dus belangrijk:
• Timing: moet bij de aanzet of uiterlijk tegelijk met het ongewenst gedrag worden toegepast. Erna heeft het geen enkele betekenis meer.
• Consequent zijn: het moet elke keer dat het ongewenst gedrag voorkomt worden toegepast.
• Ander gedrag: men moet de hond best een alternatief gedrag aanbieden: iets dat de hond kan doen in plaats van het ongewenste gedrag en waarvoor hij kan worden beloond.
• Gebruik van een signaal: gebruik een woord ("foei", "neen") of geluid dat vertelt dat er een straf zal volgen als de hond doorgaat met het huidige verkeerde gedrag.
-Beloning
Wanneer gewerkt wordt met beloning zal de hond het gedrag méér uitvoeren aangezien er iets aangenaams voor hem volgt.Ook hier is het moment zeer belangrijk. De hond moet het verband kunnen leggen tussen het gedrag en de beloning. Als de beloning pas na 5 minuten komt, legt de hond het juiste verband niet. Ook hier kan voorafgaand een signaal gebruikt worden waarmee de hond weet dat een beloning zal volgen (bv., "braaf" zeggen).
Zindelijkheid
Heel wat mensen die voor het eerst een hond in huis hebben, hebben veel vragen en problemen rond het zindelijk krijgen van hun pup. Hieronder volgen een paar tips die kunnen helpen.De 1e stap wordt als het goed is al bij de fokker gezet. Van nature zullen honden nooit hun slaapplaats bevuilen. De fokker dient dus te zorgen voor een voldoende grote en schone nestruimte. Let hier zeker op wanneer u een puppy uitkiest.
Voorzie een periode van een 2-tal weken om uw pup zindelijk te krijgen. Zorg dat u gedurende die tijd intensief met de pup bezig kan zijn.
Zodra de pup thuis is, is het van belang om ongelukjes te voorkomen en om goed gedrag te belonen. Laat de pup regelmatig naar buiten, zeker ná het eten, slapen en spelen! Probeer een vaste routine op te bouwen en de pup op vaste tijdstippen uit te laten. Ook als u ziet dat de pup erg snuffelt of rondjes draait, dient u hem op te pakken en neer te zetten waar hij zijn behoefte mag doen. Héél belangrijk is om telkens te belonen wanneer de pup op de gewenste plaats zijn plasje maakt!! Kies buiten een vaste plek en ga ook mee met de pup tot aan de gekozen plek. U kan eventueel ook een commando kiezen dat u steeds geeft wanneer u wenst dat de pup zijn behoefte doet. De pup zal snel het commando met de actie associëren.
Als er toch een ongelukje is gebeurd zonder dat u het heeft gezien, schenk er dan geen aandacht aan en straf de pup niet. De pup kan immers de link niet meer leggen en begrijpt niet waarom u boos bent. Neem de pup mee naar buiten en ruim vervolgens alles goed op. Ziet u het wel gebeuren, zeg dan "foei" of "neen" met luide stem en neem vervolgens de pup mee naar buiten.
Straf of brul niet bij een ongelukje: dit maakt de pup enkel angstig en onzeker. Haal zeker nooit de neus door het plasje. Dit heeft geen enkel positief effect, integendeel. Let er wel op dat u schoonmaakmiddelen gebruikt die echt alle geurtjes verwijderen!! Een hondenneus is veel sterker dan de onze. Zodra er ergens urinegeur achterblijft, is het voor de hond uitnodigend om op die plaats opnieuw te plassen. In de praktijk hebben wij speciale reinigingsmiddelen ter beschikking.
Een puppy heeft een kleine blaas waarover hij nog geen goede controle heeft. Hij kan dus niet zomaar 10u zijn plas ophouden! Neem je pup dus zo laat mogelijk 's avonds mee buiten en sta 's morgens vroeger op. Als dit lukt, kan u het tijdstip 's morgens geleidelijk verlaten. Lukt dit niet en gebeuren 's nacht vaak ongelukjes, dan dient u de pup gedurende de nacht extra uit te laten. Indien de problemen aanhouden, kan het helpen om het water weg te nemen na 20u 's avonds.