Is het nodig om mijn dier te ontwormen?
Het antwoord hierop is: JA!Het ontwormen van uw huisdier behoort tot de basisverzorging. Door te ontwormen bescherm je uw huisdier, uw omgeving én jezelf tegen worminfecties.
Wat zijn de meest voorkomende wormen bij onze huisdieren?
De meest voorkomende wormen bij onze katten en honden zijn de spoel- en de lintworm, maar ook de longworm is in opmars in België.Spoelwormen kan je het best vergelijken met spaghettislierten, lintwormen bestaan uit bewegende segmenten bomvol wormeieren zo groot als een rijstkorreltje. Longwormen ga je niet zien, aangezien deze in volwassen vorm ín de longen verblijven.
Hoe komt mijn huisdier aan wormen?
Er zijn verschillende manieren om besmet te raken met wormen. Zo kan je dier zich besmetten door te snuffelen of likken aan besmet materiaal (gras, trottoir .) of door te drinken van een besmette plas water. Zwangere dieren kunnen via de moederkoek zelfs spoelwormen overbrengen naar de puppy's en later via de moedermelk.De lintworm maakt ook gebruik van tussengastheren zoals de vlo of prooidieren, bv. muizen (jachtgedrag). Door het opeten van een muis wordt uw kat dus besmet.
Een besmetting met de longworm kan door het opeten van een besmette slak, het opeten van een dier dat een besmette slak heeft gegeten (bv. muis .) of door het oplikken van besmet slakkenslijm (bv. doordat uw dier likt aan zijn pootjes).
Let wel op, wormen kunnen ook van uw dier naar uzelf overgebracht worden! Vooral (jonge) kinderen raken besmet, door te spelen in de tuin/zandbak of via speeksel van uw huisdier en hun handen in hun mond te steken. Ook volwassenen kunnen besmet geraken, wanneer ze in de tuin hebben gewerkt en nadien hun handen niet wassen. Persoonlijke hygiëne én het opruimen van stoelgang in de tuin/zandbak is uitermate belangrijk om een besmetting te voorkomen.
Hoe weet ik ofdat mijn huisdier wormen heeft?
Als uw huisdier wormen heeft, dan kan hij of zij volgende klachten hebben:• Diarree (soms met bloed en slijmen).
• Braken (soms wormen in braaksel).
• Met de poep over de grond schuren, ook wel "sleetje rijden" genoemd. Dit doen ze door jeuk aan de anus.
• "Wormbuikje" (dik, rond buikje dat voornamelijk voorkomt bij puppy's en kittens).
• Longworm: hoesten, stollingsproblemen en plotse sterfte.
Let wel op, de meeste dieren gaan niet snel klachten vertonen! De wormen blijven immers het liefst zitten waar ze het goed hebben, namelijk in het lichaam van uw huisdier.
Ik denk toch dat mijn dier wormen heeft, wat nu?
Ontworm dan onmiddellijk uw dier met een product dat u kan afhalen aan onze balie en herhaal dat opnieuw na 14 dagen, zodat de eventuele herbesmetting ook afgedood wordt.Komt gerust langs onze dierenartsenpraktijk indien u denkt dat uw dier wormen heeft. Zo kunnen we de geschikte ontworming én het juiste ontwormingsschema voor uw dier kiezen. Namelijk niet álle ontwormingsmiddelen mogen voor álle dieren, sommige zijn zelfs giftig! Daarnaast zijn ook niet álle ontwormingsmiddelen werkzaam tegen álle soorten wormen. Wij kunnen u dus perfect adviseren op maat aan onze balie!