Nagels en huid:
Nagels:
Over het algemeen kunnen honden en katten de nagels zelf kort houden. Bij honden slijten de nagels door te lopen over een harde ondergrond. Katten slijten de nagels aan bijvoorbeeld een krabpaal of een boom in de tuin.Bij sommige huisdieren slijten de nagels niet goed vanzelf af en zullen ze geknipt moeten worden met een speciale nagelkniptang om ingroeien te voorkomen. Bij honden met doorschijnende nagels is goed te zien waar het leven (bloedvat) loopt en wordt er iets voor geknipt. Bij zwarte nagels is dit heel slecht te zien en kan men bij twijfel dit beter overlaten aan een dierenarts.
Enkele problemen die vaak voorkomen bij de nagels zijn:
Ingegroeide nagel: De nagels die vaak ingroeien zijn de duimen aan de voor- of achterpoten. Dit is pijnlijk en kan voorkomen worden door de nagels van uw huisdier regelmatig te controleren.
Gebroken nagel: Nagels kunnen afbreken als ze te lang zijn of door trauma. Een gebroken nagel is pijnlijk en bloedt vaak veel. Met zo’n nagel kom je best even langs de praktijk om het losse stuk te verwijderen.
Nagelbedontsteking: Dit is een ontsteking van de nagelriem. Het is pijnlijk, uw huisdier likt eraan en sommige dieren lopen kreupel. De ontsteking kan diverse oorzaken hebben. U komt dus best even langs om de nagelriem te laten onderzoeken.
Huid:
De huid is een belangrijk onderdeel van het lichaam van onze huisdieren. De huid vormt het grootste orgaan van het hele lichaam en vormt samen met de vacht ongeveer 10-12% van het hele lichaam. Deze van onze huisdieren bestaat uit drie lagen: de opperhuid (epidermis), de lederhuid (dermis) en het onderhuid (subcutis).Talg: Talg is een vetachtige substantie geproduceerd door de talgklieren. Deze stof voorkomt uitdroging van de huid en de haren en beschermt tegen bacteriën en schimmels. Talg is geurloos, maar diverse bacteriën kunnen het een kenmerkende geur geven. Een te hoge talgproductie kan aanleiding geven tot huidproblemen. Om dit te voorkomen kan u de hond wassen met aangepaste shampoo.
Uw huisdier wassen: U kan uw huisdier wassen met een speciale shampoo voor hond of kat. Deze shampoo heeft een aangepaste pH-waarde aangezien deze anders is dan bij mensen. U kunt uw huisdier wassen door eerst zijn vacht met handwarm water nat te maken waarna u het volledige lichaam inmasseert met shampoo. Laat dit enkele minuten intrekken afhankelijk van de shampoo en spoel dan grondig de vacht uit. Indien nodig kan dit nog een keer herhaald worden. Een goede shampoo kan u altijd bij de dierenarts verkrijgen.
Verharen of ruien: Dit is een natuurlijk proces dat bij de meeste rassen plaatsvindt tijdens het voorjaar en het najaar. Indien uw huisdier extreem veel haar verliest kan u de voeding aanpassen of supplementen toevoegen ter ondersteuning. U kan deze aan de balie in de praktijk verkrijgen.
Tot slot: Huidproblemen
Aan de huid kunnen diverse problemen voorkomen met diverse symptomen. Enkele symptomen van een huidaandoening zijn: jeuk, likken aan de poten, schilfers in de vacht, kale plekken, wondjes en nog veel meer. Huidproblemen kunnen diverse oorzaken hebben en de meest voorkomende vindt u hieronder.Parasieten: De belangrijkste parasieten waarvan de hond hinder ondervindt zijn vlooien, mijten en teken. Een teek kan u verwijderen door middel van een tekentang. Indien u vermoedt dat uw hond last heeft van andere parasieten kunt u best even uw hond laten onderzoeken door een dierenarts zodat een gerichte behandeling ingezet kan worden. Preventie is de boodschap.
Allergie: Honden kunnen net als mensen een allergische reactie krijgen op bepaalde stoffen. Bepaalde rassen zijn hiervoor gevoeliger dan anderen. De meest voorkomende allergieverwekkers zijn graspollen en huisstofmijten.
Voedselallergie: Honden kunnen ook een allergie ontwikkelen tegen bepaalde bestanddelen in hun voeding. Het kenmerkt zich door jeuk, gevolgd door een geïrriteerde huid op de buik en ellebogen. Later kunnen meerdere lichaamsdelen volgen. De diagnose wordt gesteld door middel van een speciaal hypoallergeen dieet. Tijdens een periode van 8-10 weken wordt enkel dit voer verstrekt. Als de symptomen na die weken verdwenen zijn, is de diagnose gesteld.
Dit is slechts een impressie van de huidproblemen die kunnen voorkomen. Vermoedt u dat uw huisdier een huidprobleem heeft, neem dan contact op met de dierenarts of kom langs tijdens de spreekuren. Heeft uw huisdier een gevoelige huid dan kan u zijn of haar voeding aanpassen zodat uw dier op dit gebied volledige ondersteuning krijgt.