MAAGTORSIE BIJ DE HOND
Eén van de vaak voorkomende spoedgevallen bij de hond in de dierenartsenpraktijk is een maagtorsie. Dat is een zeer acute en levensbedreigende aandoening. Als er niet tijdig wordt ingegrepen, overlijdt de hond. Het is dus van groot belang om snel het probleem te ontdekken, om tijdig het leven van uw hond te redden.Wat is een maagtorsie?
Een maagtorsie wordt ook wel een maagkanteling genoemd ofwel een maagdilatatie volvulus (MDV). Een maagtorsie treedt plots op en is levensbedreigend. De maag zal uitzetten (= dilatatie) én om haar as draaien (= volvulus).Oorzaken
• Rassen
Honden met een diepe borstkas hebben het meeste risico op het ontwikkelen van een maagtorsie. Dit zijn rassen zoals: Weimaraner, Duitse Dog, Rottweiler, Ierse Setter, Boxer, Duitse Herder, Sint-Bernard, Dobermann.• Erfelijkheid
Het is bewezen dat wanneer een ouderdier in het verleden een maagtorsie heeft ontwikkeld, de kans aanzienlijk groter is dat de volgende generatie dit ook gaat ontwikkelen.• Voeding en beweging
Het is ten zeerste aan te raden om de hond ten minste anderhalf uur vóór en ná de maaltijd te laten rusten.Diagnose
Een maagtorsie wordt door de dierenarts aan de hand van de symptomen én een röntgenfoto gediagnosticeerd.Volgende symptomen wijzen mogelijks op een maagtorsie:
• Een opgezette buik of een harde buik, voornamelijk aan de linkerkant achter de ribbenboog
• Willen braken maar het lukt niet doordat de maag gedraaid is (de slokdarm is afgesloten)
• Rusteloosheid
• Duidelijke pijn
• Bemoeilijkte ademhaling
• Uiteindelijk: sloomheid en overgang naar shocktoestand en daling lichaamstemperatuur
Naast de symptomen wordt een maagtorsie ook duidelijk in beeld gebracht door middel van een RX. Er wordt een foto van de buik gemaakt waarbij de hond op z'n rechterkant ligt. Zo ziet men het typisch beeld van een 'pinnenmuts'. Op de röntgen kan er ook gasopstapeling worden waargenomen.
Behandeling
Als het probleem is gediagnosticeerd, begint de dierenarts meteen de maag te ledigen. Indien dat niet lukt, is een operatie de enige manier om de hond te redden. Tijdens deze ingreep wordt de maag geledigd en opnieuw in de juiste stand gedraaid. Indien nodig kan de milt worden verwijderd. Na het terugdraaien wordt de maag aan de buikwand vastgemaakt zodat dit in de toekomst niet weer voorvalt. Het vastzetten van de maag aan de buikwand wordt een gastropexie genoemd.Prognose
De afloop is afhankelijk van verschillende factoren, namelijk hoever de uitzetting van de maag (maagdilatatie) gevorderd is en hoe hard en hoelang de maag al gedraaid was. Een hond die al in shocktoestand is, heeft een veel slechtere prognose. Het is van groot belang dat de maag wordt vastgezet aan de buikwand (= gastropexie), anders is de kans op herval veel groter.Preventie
Er zijn enkele maatregelen waarmee u in het dagelijkse leven rekening kunt houden om de kans op een maagkanteling te verminderen:• Uw hond uitlaten vóór het geven van de voeding. Er moet minimaal anderhalf uur zitten tussen de maaltijd en het uitlaten of spelen.
• Het schrokken moet vermeden worden: dit kan voorkomen worden door alle honden uit één huishouden in verschillende kamers te zetten zodat er geen concurrentie ontstaat tijdens het eten. Het aanschaffen van een antischrokbak is een mogelijkheid om hem rustiger te laten eten. (zie foto)
• Minimaal 2x/dag voederen is aanbevolen. Dit vermindert de kans op een kanteling van de maag, omdat de maag minder uitzet.
• Voerbak op de grond zetten in plaats van op een verhoging.
• De hond mag niet te veel water in één keer (dus geen hele bak) leegdrinken.
• Bij rassen die een grote kans hebben op het verkrijgen van deze aandoening wordt er aanbevolen om preventief de gastropexie uit te voeren (bv. tijdens de sterilisatie van de hond)
Indien u dus denkt dat uw hond een maagkanteling heeft, is het van groot belang om meteen de dierenarts te contacteren. Alleen zo kan de hond nog gered worden!