Leukose bij de kat
Leukose is een ernstige ziekte die voorkomt bij katten en veroorzaakt wordt door het Feliene Leukemievirus (FeLV). Het virus komt wereldwijd voor, maar door vaccinatie is de aanwezigheid ervan in Europa wel sterk verminderd. Deze aandoening kent meestal een dodelijke afloop door aantasting van het afweersysteem. Katten lopen het virus op via nauw contact met een besmette kat.Hoe verloopt een besmetting?
Een besmette kat scheidt het virus uit in speeksel, urine, stoelgang, bloed, neusvloei en melk. Besmetting gebeurt dus via nauw contact zoals elkaar likken, bijten of gebruik van dezelfde eetbakjes. Een besmet moederdier kan het virus ook overdragen aan haar kittens in de baarmoeder.Na besmetting kunnen zich 3 scenario's voordoen:
• De kat overwint het virus, wordt niet ziek én scheidt het virus ook niet uit. Volwassen katten met een goeie afweer zijn minder vatbaar dan een kitten of jonge kat en hier zien we dit dus vaker voorkomen.
• Katten die het virus niet kunnen bestrijden, zullen het virus beginnen uitscheiden. Ze zijn zelf vaak niet ziek, maar zijn dus wel besmettelijk (dragers). Ziektesymptomen treden meestal pas na maanden of jaren op. Dit gaat meestal gepaard met momenten van verminderde afweer (stress, aanwezigheid van andere infecties,.).
• Sommige katten worden meteen ziek na besmetting
Ziektesymptomen
De symptomen bij leukose zijn zeer divers en in het algemeen vaag. Vermageren, verminderde eetlust, koorts en ontstekingen in het lichaam (bv., tandvlees, ogen) zijn een aantal klachten die we kunnen waarnemen. Bloedarmoede, verminderde weerstand en tumoren van o.a. het lymfeklierstelsel (kwaadaardige lymfomen) kunnen voorkomen. Door de aangetaste afweer lijden deze katten ook vaak aan bijkomende infecties die bij gezonde katten amper voorkomen. Bij katten met steeds terugkerende infecties moet zeker gedacht worden aan leukose. Een FeLV-positieve kat kan nog geruime tijd een normaal leven leiden. Het kan soms jaren duren vooraleer de eerste ziektesymptomen optreden.Diagnose
Via een bloedtest kan de diagnose worden gesteld. Na 10 minuten is het resultaat reeds gekend. Deze test kunnen we zelf in de praktijk uitvoeren.Behandeling
Jammer genoeg is er tot op heden geen doeltreffende therapie tegen leukose. 85% van de besmette katten sterft binnen 3 jaar.Behandeling bestaat voornamelijk uit ondersteuning: bestrijden van secundaire infecties én de weerstand versterken. Dit kan door middel van supplementen.
Preventie
• Vaccineren is de beste bescherming tegen dit dodelijke virus! Het dient bij kittens te worden toegediend op 12 en 16 weken ouderdom. Daarna dient deze inenting jaarlijks herhaald te worden. Het is ten zeerste aan te raden bij buitenkatten en katten die in contact komen met soortgenoten (bv., pension, cattery, asiel).• Gekende besmette katten worden best apart van andere katten én binnenshuis gehouden. Indien ze nog niet gesteriliseerd/gecastreerd zouden zijn, wordt dit best uitgevoerd.
• Katten waarmee wordt gekweekt, worden best getest. Bij dekkingen dient een bewijs te worden geleverd dat beide katten negatief zijn.
• In asielen worden nieuwe katten eerst getest vooraleer hen bij de rest te laten. Dragers worden opgespoord en geďsoleerd.
• In kattenhotels wordt steeds een bewijs van vaccinatie tegen leukose gevraagd.