Het konijn:
Huisvesting
Konijnen kunnen zowel binnen als buiten worden gehouden. Een ren moet voldoende bewegingsruimte hebben, voldoende plaats om te rennen. Hou er rekening mee dat konijnen tot 1 meter hoog kunnen springen. Als er roofdieren in je buurt zijn, kan je best de ren afdekken met gaas of golfplaten. Denk er ook aan dat konijnen gravers zijn en ze tot 50 cm diep kunnen gaan.Afmetingen voor een konijnenhok: zie onderaan artikel.
Indien je je konijn los laat lopen in de tuin, controleer je best eerst of er geen giftige planten aanwezig zijn.
Konijnen kunnen in de winter tegen vriestemperaturen van -15°C. Dit op voorwaarde dat ze een schuilplaats hebben uit de wind, een dikke laag stro op de bodem en liefst een partner voor de extra lichaamwarmte. Zorg ervoor dat, als je het konijn toch binnenhaalt, er geen te groot temperatuursverschil is tussen binnen en buiten. Hierdoor kan het in shock geraken en sterven.
Ook binnen hebben konijnen veel ruimte nodig. Als dit niet kan, laat je ze best zoveel mogelijk vrij binnenshuis rondlopen. Berg de elektriciteitsdraden veilig weg en zorg voor wat speelgoed (kartonnen doos, kussen, wc-rolletje,…). De meeste konijntjes doen hun behoefte op één plaats. Als je daar een toiletbakje neerzet, kan je konijn zindelijk worden.
Voeding
Hooi is het allerbelangrijkste onderdeel van een evenwichtig menu. Het moet onbeperkt aanwezig zijn. Stro wordt als bodembedekking gebruikt. Bepaalde groenten zoals selder, peterselie, witloof, … zijn goed voor konijnen en kunnen dagelijks verstrekt worden maar geef nooit teveel fruit.Fruit bevat veel suikers waardoor ze gasvorming in hun buik krijgen. Eénmaal per week een stukje fruit is dus meer dan genoeg.
Konijnen krijgen best geperst voer en geen mengeling, omwille van een bepaalde voorkeur in de mengeling. Geef maximum 25g/kg lichaamsgewicht van deze korrels en zeker niet meer. Krachtvoer (= droge pellets in de winkel) is voor konijnen niet aan te raden. Snoep van in de winkels zoals yoghurtsnoepjes en graanstokjes met honing laat je best liggen, want ze bevatten veel te veel vetten en suikers. Geef ook nooit maïskolven of knaagstenen, ze veroorzaken blaas- of nierstenen.
Koppelen
Konijnen zijn sociale dieren die best een partner kunnen gebruiken. Een gecastreerde ram en een voedster (ongeveer van dezelfde leeftijd) gaan meestal goed samen. Konijnen zijn geslachtsrijp vanaf 3-5 maanden. Castratie kan bij sommige mannelijke konijntjes al vanaf 3 maanden. De balletjes moeten dan wel al ingedaald zijn. Sterilisatie van vrouwelijke konijnen is belangrijk ter preventie van baarmoederkanker. Bij sommige rassen komt deze kanker voor bij ongeveer 80% van de vrouwelijke niet-gesteriliseerde konijnen en wordt reeds vanaf de leeftijd van 1,5 jaar gezien. Ook ter preventie of behandeling van schijndracht en agressie wordt sterilisatie bij vrouwelijke konijnen sterk aanbevolen. Een konijn mag niet vasten voor een operatie, de darmen moeten continu blijven werken. Pijnstilling wordt meegegeven, zodat je dier geen pijn heeft en dus sneller begint te eten na de operatie. Je ram kan tot 6 weken ná de castratie nog een voedster bevruchten (er bevinden zich nog spermacellen in de zaadkanaaltjes), maar de voedster 2 weken van de ram scheiden na de castratie is meestal voldoende.Koppel ze voor de eerste keer samen op neutraal terrein en observeer ze. Enkel als ze elkaar echt in de haren vliegen en elkaar niet meer loslaten, moet je ingrijpen en best een ander koppel uitproberen. Na een kwartiertje weet je meestal al of ze goed overeenkomen.
Belangrijke weetjes
Konijnen hanteren: Een konijn pak je best niet enkel bij het nekvel, aangezien ze dan hevig met de poten kunnen gaan spartelen en zo een rugletsel oplopen. Ondersteun altijd het achterste en hou het konijntje zo dicht mogelijk tegen je aan.Myxomatose en RHD: Myxomatose en Rabbit Hemorrhagic Disease (RHD) zijn virussen die uitermate dodelijk zijn. Eens je konijn besmet is, is de kans op genezing héél klein tot zelfs onbestaande, zelfs met de beste verzorging. Ook binnen-gehuisveste konijnen kunnen via muggen besmet worden met het virus, dus laat ze ook vaccineren. Vaccinatie tegen deze beiden virussen gebeurt op de dierenartsenpraktijk. De inenting is 1 jaar geldig
Gasbuik: Een konijn krijgt een gasbuik door stress en/of een voedingsprobleem. Stress kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een verandering van omgeving, transport, slechte huisvesting,… Deze stress zorgt voor een vertraging van de darmtransit. Ook het belang van juist en regelmatig voederen mag je niet onderschatten. Te veel fruit of snoep kan uiterst gevaarlijk zijn, aangezien ze teveel suikers bevatten. Een konijn met gasvorming in de buik heeft pijn, gedraagt zich wat ongemakkelijk en zal niet eten. Een konijn dat niet eet, moet direct naar de dierenarts om pijnstilling en een anti-gas behandeling te krijgen.
Verstopping: Bij steeds kleiner wordende keutels moet men aan een verstopping denken. De oorzaak is vaak een voedingsprobleem. Zorg daarom dat je konijn steeds veel hooi eet en voldoende drinkt. Je mag groenten geven, zolang ze maar goed hooi eten, en een weinig aan korrels. Op die manier zal je zelden een konijn hebben met verstopping, is dit toch het geval, ga dan met je konijn steeds naar de dierenarts.
Olifanten-tanden: Het gebit van een konijn groeit continu door (niet zoals bij de mens dus). De voortanden van een konijn moeten normaal gezien mooi recht tegenover elkaar staan (boven ten opzichte van onder). Zo slijten ze mooi gelijk af. Om een betere tandafslijting te bevorderen geef je best nooit knaag- of likstenen, hooi is de belangrijkste factor.
Een konijn kan echter geboren worden met olifanten-tanden (erfelijk). Hierbij staan de tandwortels zo scheef dat de tanden nooit normaal kunnen afslijten en dan is het het beste om de voorste tanden er te laten uithalen (operatie onder narcose). Konijnen leren er onmiddellijk normaal mee eten.
Ook kunnen de tanden na verloop van tijd scheef gaan groeien en dus niet bij de geboorte. Er wordt niet altijd een reden voor gevonden. In dit geval is het best ze op tijd te laten slijpen of vijlen.
Blaasproblemen: Als je een knaag- of liksteen geeft, kan je konijn blaas- of nierstenen krijgen. Dan plast je konijn bruine tot rode urine ipv gele. Soms zie je ook slijmverlies bij urineren en moeilijk urineren (vele kleine plasjes en veelvuldig). Contacteer dan onmiddellijk een dierenarts.
Baarmoederproblemen: Zo’n 60-80% van de voedsters ouder dan 4 jaar heeft baarmoederproblemen. Sterilisatie is dus een goede beslissing als je dit wil voorkomen. Je laat je voedster het beste steriliseren tussen een half jaar en één jaar leeftijd.
Myasis: Konijnen die in vuile hokken gehuisvest zijn of die plakpoep of diarree hebben, zijn risicogevallen voor deze aandoening. Vliegen gaan hun eitjes op de vervuilde of ontstoken huid van het konijn leggen en de maden die hieruit komen, gaan via de huid in je konijn dringen. Dit is een spoedgeval aangezien je konijn op een paar uur tijd hieraan kan sterven. Je konijn moet zo snel mogelijk gewassen worden, een pijnstiller en antibiotica krijgen. Het moet geschoren worden en alle maden moeten eruit. Voorkom dit door je konijn juist te voeren en het hok schoon te houden. Controleer je huisdier en maak de poep schoon indien nodig.
Coccidiose: Coccidiose komt veelal voor bij jonge konijnen die stress hebben, bijvoorbeeld omdat ze te vroeg gespeend en verkocht worden. Ook oudere konijnen kunnen het krijgen, omdat hun weerstand verslechtert door ouderdom. Zachte keutels of zelfs diarree met eventueel slijm erop, vermagering en lusteloosheid zijn symptomen die voorkomen bij coccidiose. Maak een afspraak bij uw dierenarts en neem wat ontlasting mee. Als je er snel bij bent, heeft je konijn nog een goede kans op herstel.
Encephalitozoön Cuniculi: Meer dan de helft van de konijnen is drager van deze parasiet. Maar niet elk konijn wordt er ziek van. Vroeg of laat kan deze ziekte tot uiting komen, meestal na een stress-situatie of bij een vermindering van de weerstand van je konijn. Je konijn krijgt dan een wat scheve stand van zijn kop, een verlamde achterhand, soms valt het om, zwaait met zijn kop, laat urine lopen of het gaat vermageren zonder aanwijsbare oorzaak. Als je er op tijd bij bent, kan een behandeling bij je dierenarts je konijn redden.
Besluit: Konijnen zijn toffe huisdieren die mits goede verzorging 8 tot 12 jaar kunnen worden. De sleutels tot een lang en gezond konijnenleven zijn:
- een goede en uitgebalanceerde voeding
- een jaarlijkse vaccinatie tegen Myxomatose en RHD
- het laten steriliseren van vrouwelijke konijnen
- bij gewichtsverlies, diarree of gedragsveranderingen dadelijk een dierenarts contacteren.
Een konijn dat 12 uur niet heeft gegeten is een spoedgeval!
De minimale hokgrootte voor een konijn is (groter is ten sterkste aan te raden!!!) :
breed    | diep     | hoog     | |
- grote rassen | 100cm | 70cm | 60cm |
- middenrassen | 70cm | 60cm | 50cm |
- kleine rassen   | 50cm | 50cm | 50cm |
- dwergrassen | 40cm | 50cm | 50cm |
www.konijneninjetuin.nl
www.knagers.net