Uw hond mee op reis:
Op reis met uw hond
Nu het normale leven stilaan terug op gang komt én een groot deel van de bevolking reeds gevaccineerd is, snakken veel mensen ernaar terug te kunnen reizen. Veel huisdiereigenaars nemen ook graag hun trouwe viervoeter mee. Een goede én tijdige voorbereiding is hierbij cruciaal. Hieronder worden de voornaamste zaken opgelijst waarmee men rekening dient te houden.Paspoort en rabiësvaccinatie
Er zijn een aantal wettelijke verplichtingen wanneer u met uw hond, kat of fret naar het buitenland reist.• Indien u met uw huisdier buiten België reist, dient u steeds het officiële, Europese paspoort van uw dier bij de hand te hebben. Uw dier dient bovendien gechipt én geregistreerd te zijn.
Het is ook verplicht dat uw dier gevaccineerd is tegen hondsdolheid of rabiës. Dit moet vermeld zijn in het paspoort. Hou er rekening mee dat dit vaccin minimum 3 weken vóór vertrek moet toegediend zijn! Anders is dit NIET geldig!
• Indien u met het vliegtuig reist, is een gezondheidsverklaring van de dierenarts vaak noodzakelijk (afhankelijk van de vliegtuigmaatschappij). Informeer u steeds grondig vooraf.
• In bepaalde landen zijn een aantal specifieke rassen niet toegelaten. Check zeker vooraf of dit op uw reisbestemming het geval is.
• Voor sommige landen zijn er nog extra verplichtingen zoals bijvoorbeeld aangaande ontworming bij reizen naar o.a. Groot-Brittannië.
Meer informatie rond reizen met huisdieren vindt u terug op de website van de FOD volksgezondheid (www.health.belgium.be) onder de rubriek "Reizen met gezelschapsdieren".
Wat moet er in de reiskoffer?
Ook voor uw huisdier dient u een aantal dingen in te pakken voor tijdens de vakantie.• Denk aan de alledaagse dingen zoals een eetbakje, leiband, speelgoed, poepzakjes, mand en deken, borstel, voldoende voeding,.
• Indien uw hond medicatie neemt, vergeet deze dan zeker niet mee te nemen in voldoende hoeveelheid om de vakantie te overbruggen.
• U neemt ook best een EHBO-koffertje mee op reis. Voorzie hierin een desinfectiemiddel, een verband, een tekenhaakje, een pijnstiller, een middel tegen diarree, een anti-braakmiddel,. Wij hebben deze ter beschikking op de praktijk.
Bescherming tegen tropische ziekten
Hou er zeker rekening mee dat in andere landen ook andere ziekten voorkomen, zeker in de meer Zuiderse oorden.Hieronder een korte opsomming:
• Babesiose: wordt overgedragen door een tekensoort die in het Zuiden voorkomt, maar ook al in België werd aangetoond. De ziekte zelf wordt veroorzaakt door de parasiet Babesia canis die rode bloedcellen afbreekt. Symptomen zoals sloomheid, koorts en bloedarmoede treden op 10-20 dagen na besmetting. Deze ziekte loopt dodelijk af zonder tijdige therapie.
• Ehrlichiose: wordt eveneens verspreid door teken en komt voor in Zuiderse landen. Deze ziekte onderdrukt de aanmaak van bloedcellen. Sterfte is mogelijk. Meestal treden koorts en bloedingen op 1-3 weken na infectie.
• Anaplasmose: komt in heel Europa voor en wordt overgedragen door teken. Als er symptomen optreden, zijn deze aspecifiek zoals koorts, braken, kreupelheid. Deze aandoening is te behandelen met langdurige toediening van antibiotica.
• Hartworm: Dit is een levensbedreigende parasiet bij de hond en rukt meer en meer naar het Noorden op. De wormen nestelen zich in het hart en de longslagaders en tasten zo de hartfunctie aan. Dit loopt meestal fataal af. De hartwormen worden overgedragen door muggen. Klachten treden pas op maanden tot zelfs jaren ná besmetting en bestaan uit hoesten en vermoeidheid. Het dier zal overlijden door hartfalen.
• Leishmania: wordt overgedragen door de beet van zandvliegjes en komt voor rondom de Middellandse Zee en zuidelijker. De parasiet nestelt zich in de rode bloedcellen van de hond. Het ziektebeeld (o.a. lusteloosheid, koorts, gewichtsverlies,.) én verloop varieert van hond tot hond en komt vaak pas na weken tot jaren tot uiting. Bij vroegtijdige diagnose is deze ziekte te behandelen, maar sommige honden blijven levenslang drager.
DUS: Voorkomen is beter dan genezen!! Zorg voor de nodige preventieve maatregelen zodat uw dier gespaard blijft van deze ernstige én vaak fatale tropische ziekten.
• Zorg voor een goede tekenpreventie. Maak correct gebruik van doeltreffende tekendodende middelen. Raadpleeg hiervoor altijd uw dierenarts.
• Controleer uw dier dagelijks op teken. Indien u toch nog een teek vindt op uw dier, verwijder deze dan onmiddellijk met een speciaal tekenhaakje. Deze zijn te verkrijgen op de praktijk. Indien u binnen de 24u de teek kan verwijderen, is de kans om ziekte door te geven uitermate klein.
•Geef uw hond een afdoend middel tegen zandvliegjes. Ook hier: raadpleeg hiervoor uw dierenarts.
• Hou uw hond 's avonds en 's nachts zoveel mogelijk binnen aangezien zandvliegjes voornamelijk rond zonsondergang verschijnen. Vermijd bovendien waterrijke gebieden. Gebruik een dubbel muskietengaas.
• Geef uw hond een preventief middel tegen hartworm. Deze werken tegen de jonge stadia van de parasiet, zodat zich geen volwassen wormen kunnen ontwikkelen die zich in het hart nestelen. Een geschikt ontwormingsmiddel toedienen volgens een vastgelegd schema is de énige goede bescherming. Denk eraan dat reeds 1 maand vóór vertrek hiermee gestart dient te worden!!
!!PREVENTIE!!
De nodige preventieve maatregelen dienen dus genomen te worden om deze ziekten te vermijden. Een goede preventie bestaat uit het correct gebruik van tekenafwerende middelen. Raadpleeg zeker uw dierenarts zodat u de meest doeltreffende producten in huis kan halen.ende autorit voor de boeg heeft, bereid uw hond hier dan op voor door de weken ervoor korte ritjes te maken. Zo kan de hond wennen aan het autorijden.
• Zorg dat uw hond een veilig en rustig plekje krijgt in de wagen. Stress speelt namelijk een grote rol bij wagenziekte. Het gebruik van een bench kan helpen. Er zijn ook kalmerende sprays op de markt op basis van feromonen. Vraag ernaar bij ons op de praktijk.
• Las tijdens een lanodige info te hebben gegeven zodat u samen met uw huisdier kan genieten van een zorgeloze vakantie!!