Giardia
Giardia is een parasiet die voorkomt in de darmen van hond, kat, cavia, verschillende andere dieren én de mens. Het veroorzaakt typisch een chronische, slijmerige diarree. Giardia was een paar jaar geleden nog vrij onbekend, maar de laatste tijd zien we deze parasiet steeds vaker. Tegenwoordig wordt 10 tot 20% van de darminfecties bij honden veroorzaakt door Giardia. In kennels en pensions kan dit tot zelfs 100% oplopen. Ook geïmporteerde honden of honden die meegingen naar het buitenland lopen een hoger risicoInleiding
Giardia is een ééncellige maag-darmparasiet. Hij is dus niet met het blote oog te zien in de stoelgang zoals andere parasieten en wormen. Bij 10 tot 20% van de honden met diarree is Giardia de oorzaak. In kennels en pensions kan dit zelfs oplopen tot 100%. Klachten zien we vooral bij pups en honden met een zwakke weerstand.Giardia komt ook voor bij katten én is ook besmettelijk voor mensen. Vooral kinderen (spelen op straat, in zandbak) en mensen met een verzwakte afweer lopen risico.
Giardia is zeer besmettelijk en verspreidt snel op plaatsen waar meerdere dieren samen zijn bv., uitlaatweide, hondenschool, pension,. De parasiet is lastig te bestrijden en klachten kunnen herhaaldelijk terugkomen.
Cyclus
Giardia komt voor onder 2 vormen: als cyste (vergelijkbaar met een spore van een paddenstoel) en als trofozoïet (= het parasitair stadium). Besmetting gebeurt door opname van cysten uit de omgeving bv., zwemmen in besmet water, eten uit besmette voederbak, likken van een besmet dier of de poten aflikken na een wandeling, contact met besmet gras,.De parasiet belandt via het maagdarmstelsel uiteindelijk in de dunne darm. Daar hecht hij zich vast aan de darmwand met behulp van een soort zuignap. Dit veroorzaakt schade die kan leiden tot bloed en slijmen in de ontlasting. Giardia vermeerdert in de darm en kapselt zich in ter hoogte van de einddarm (= rectum). Deze zogenaamde cysten verlaten met de stoelgang het lichaam en zijn direct besmettelijk voor andere dieren.
De cysten kunnen verschillende maanden overleven in de omgeving. Slechts 10 cysten zijn nodig om infectie te veroorzaken bij een nieuwe gastheer. Een geïnfecteerd dier kan tot wel 100 000 cysten uitscheiden per gram ontlasting!
Symptomen
Bij gezonde, volwassen dieren is besmetting niet altijd te zien: ze vertonen geen duidelijke symptomen, maar kunnen de parasiet wel uitscheiden. Bij pups of honden met een verlaagde weerstand zien we wel ziekteverschijnselen. De meest voorkomende klacht is een terugkerende diarree. De stoelgang is brijachtig en stinkt. Vaak zit er bloed en/of slijmen in. Soms komen braken en een gebrek aan eetlust voor. Bij pups kan een groeiachterstand ontstaan.Diagnose
Indien uw dier reeds langere tijd kampt met een terugkerende diarree, raadpleeg dan zeker uw dierenarts. Het is raadzaam om de stoelgang te laten onderzoeken. U verzamelt best een staal van 3 opeenvolgende dagen. Door middel van een snelle test op de stoelgang, uitvoerbaar in de praktijk, weet u al binnen 10 minuten of uw dier besmet is met Giardia.Behandeling
De behandeling van een Giardia-infectie berust op verschillende pijlers:• Medicatie: De dierenarts zal de juiste medicatie voorschrijven. Belangrijk is dat alle dieren in huis behandeld worden!!
• Dieet: Een licht verteerbaar dieet is aan te raden.
• Omgeving: Héél belangrijk is om herbesmetting te voorkomen.
Hiervoor zijn een aantal hygiënemaatregelen absoluut noodzakelijk:
• De hond geregeld wassen om cysten uit de vacht te verwijderen.
• De omgeving reinigen en desinfecteren o.a. ligplaatsen, auto,. Belangrijk is dat de routine ontsmettingsmiddelen zoals Dettol en Bleekwater niet werkzaam zijn tegen Giardia. Een speciaal middel is nodig en is te verkrijgen bij de dierenarts.
• Speelgoed, dekens, knuffels,.: wassen op minimum 65°C, zowel vóór als na de behandeling.
• Voeder- en drinkbakken desinfecteren of afwassen met kokend water.
• Uitwerpselen onmiddellijk verwijderen.
• Laat uw hond niet in de tuin uit, maar op wandeling! Zo raakt uw gazon niet besmet en verkleint de kans op herbesmetting.
• Een goede hygiëne toepassen. Was uw handen ná contact met de hond of zijn uitwerpselen.
Soms blijft de diarree aanhouden óf keert het terug, ondanks dat de Giardia effectief bestreden is. Herbesmetting ligt hier aan de basis. Meerdere behandelingskuren kunnen soms nodig zijn om deze hardnekkige parasiet te overwinnen.