Het gebit:
Net als bij mensen is ook bij huisdieren een goede mondverzorging van groot belang om het gebit en het tandvlees gezond te houden. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de honden en 70% van de katten rond de leeftijd van twee jaar al een tandaandoening heeft. Dit kan op termijn leiden tot ernstige gevolgen voor de gezondheid van de hond of kat. Toch denkt ongeveer 90% van de baasjes dat het gebit van hun hond of kat gezond is. Deze gegevens tonen duidelijk het nut aan van een goede mondverzorging bij onze huisdieren.
Wat is tandsteen?
Tandsteen is een veel voorkomend probleem bij honden en katten. Tandsteen ontstaat door de verkalking van tandplak. Tandplak is een dun laagje op de tanden, bestaande uit bacteriën, voedselresten en speeksel. Wanneer tandplak blijft hangen op de tanden, kan het gaan verkalken en kunnen grote brokken tandsteen ontstaan.Wanneer de tandsteen langere tijd aanwezig blijft, wordt ook het tandvlees aangetast. Dit kan gaan ontsteken (gingivitis) en bijgevolg rood en pijnlijk worden. Bovendien kan het tandvlees beginnen terugtrekken, waardoor bacteriën kunnen opklimmen en zich nestelen tussen de tandwortel en het kaaksbeen. Hierdoor komen de tanden los te zitten, wat zeer pijnlijk is.
Een veelgehoorde klacht van de eigenaars is een slecht ruikende adem van de hond of kat. In vergevorderde gevallen kan het dier overmatig speekselen en stoppen met eten door de hevige pijn.
Er zijn duidelijke rasverschillen in het voorkomen van tandsteen. Zo zijn kleinere rassen, zoals bv., Yorkshire Terriër en Maltezer, gevoeliger voor het ontwikkelen van tandsteen. Er bestaan echter ook duidelijke individuele verschillen en hoe ouder het dier, hoe groter de kans op tandsteen.
Bij de jaarlijkse vaccinatie van uw hond of kat wordt tijdens het algemeen onderzoek hier op onze praktijk ook steeds een inspectie van het gebit uitgevoerd, zodat eventuele problemen snel kunnen worden aangepakt
Hoe tandsteen voorkomen?
Voeding
De voeding speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van tandsteen. Er is een significant verschil in het voorkomen van tandproblemen bij dieren die droge korrels krijgen tov. dieren die nat voer krijgen. Het kauwen op droge brokken zorgt voor een mechanische reiniging van de tanden, terwijl nat voer meer blijft kleven op de tanden. Bovendien bevat droge voeding van een goede kwaliteit supplementen (natriumfosfaten) die ervoor zorgen dat minder tandplak wordt gevormd. Voldoende grote brokken waar de dieren goed op moeten kauwen spelen ook een belangrijke rol in de preventie van tandsteen.Indien u geïnteresseerd bent in zulke voeding kan u ze altijd aanschaffen op onze praktijk