FYSIOTHERAPIE VOOR DIEREN
U kan bij ons terecht voor fysiotherapie voor uw huisdier. Kinesitherapie bij de mens is reeds goed ingeburgerd, maar bij dieren wordt dit nog niet routinematig toegepast. Daar willen we graag verandering in brengen aangezien we ook bij onze huisdieren heel goede resultaten zien met fysiotherapie.Wat houdt fysiotherapie precies in?
Het doel van fysiotherapie is om de beweeglijkheid én kracht van gewrichten, spieren, pezen en ligamenten te verbeteren en/of te herstellen. Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van een behandeling óf revalidatie, naast o.a. pijnstilling, supplementen en gewichtscontrole.Na consultatie bij een dierenarts om het probleem te diagnosticeren, kan fysiotherapie voor uw dier worden voorgeschreven. Tijdens de therapiesessies met onze fysiotherapeute worden massagetechnieken én specifieke oefeningen toegepast, helemaal op maat van het probleem van uw dier. Deze worden bovendien aangeleerd aan ú als eigenaar. Zo kan u thuis verder oefenen met uw dier. Dit zorgt voor een vlotter herstel en/of een verbeterde beweeglijkheid. Zo gaat de levenskwaliteit sterk verhogen én het bevordert bovendien de band met uw dier.
Voor wie is fysiotherapie geschikt?
Fysiotherapie is geschikt voor álle dieren met klachten van het bewegingsstelsel. Ook voor sporthonden is het ideaal om spiermassa op te bouwen.Hier volgt een lijst met aandoeningen waarbij fysiotherapie het herstel kan bevorderen:
• Artrose en/of ouderdomsklachten
• Hernia en andere rug- en nekklachten
• Neurologische problemen (bv., verlamming)
• Gewrichtsproblemen zoals o.a. heupdysplasie
• Spierziekten
• Revalidatie na operatie (bv., kruisbandruptuur, patellaluxatie)
• Acute letsels aan spieren of gewrichten na een ongeval of blessure
• Voorbereiding op sportprestaties óf verbeteren ervan
Hoe verloopt de fysiotherapie concreet?
Allereerst dient de hond/kat volledig gecontroleerd te worden door de dierenarts. Deze zal dan bepalen waar de problemen zich juist bevinden. Aan de hand van dit onderzoek wordt een behandelplan opgesteld. Er wordt ook een pijnscore ingevuld om de ernst te beoordelen.Eerst volgt een intakegesprek van 60 minuten met de fysiotherapeute. Hier wordt de praktische kant bekeken. Er wordt samen met u een vragenlijst doorgenomen en de verwachtingen worden besproken. Er wordt gezocht naar een datum om met de fysiotherapie van start te gaan én hoe de oefeningen in te plannen in uw dagelijkse leven. Aan de hand van dit gesprek kunnen wij het ideale behandelschema opstellen voor u én uw dier.
De fysiotherapie zelf bestaat uit 5 sessies van een half uur. Hierin worden massagetechnieken én bewegingsoefeningen uitgevoerd met uw dier. Ze worden dan ook aan u aangeleerd. U ontvangt eveneens een bundel waarin alle oefeningen nog eens uitgelegd staan mét illustraties. Bij het begin van elke sessie wordt besproken hoe de therapie thuis verlopen is en wat de vorderingen zijn bij het dier. Zo kan het behandelplan op elk moment worden bijgestuurd.
Na deze 5 sessies is het de bedoeling dat u thuis de oefeningen blijft toepassen.
Tijdens de sessies brengt u best iets mee om uw dier te belonen zoals bv., zijn favoriete snoepjes of speeltje.
Voorbeelden van oefeningen
Een hond of kat kan natuurlijk niet met fitnesstoestellen getraind worden en zal ook niet op commando één welbepaald gewricht bewegen. De oefeningen zijn dan ook aangepast aan onze viervoeters.Er wordt telkens gestart met een opwarming: dit kan door middel van een hotpack of door een kleine wandeling. Zo worden de huid, spieren en gewrichten opgewarmd én wordt de doorbloeding gestimuleerd.
Daarna volgen massagetechnieken: dit om het dier rustig te maken én om de spieren los te maken. Deze bestaan uit strijken (zonder en met druk), kneden,.
Dan volgen de werkelijke bewegingsoefeningen, zowel passieve als actieve: deze worden afgestemd op uw dier naargelang waar de problemen gelokaliseerd zijn (bv., voorpoten, rug, achterpoot). Verstevigende oefeningen voor de rug bestaan bv., uit het lopen over een balanskussen, het optillen van een poot, zit-sta-oefeningen, stappen over balkjes,.
Wat brengt u mee?
. Uw dier zijn favoriete snoepjes
. Het hotpack dat u ook bij een eerste 5-buertenkaart krijgt.
. Beurtenkaart om vervolg afspraak vast te leggen
Indien u zelf niet de mogelijkheid heeft om de bewegingstherapie thuis uit te voeren, dan kunnen wij dit voor u doen. U brengt uw hond binnen en wij voeren dan de oefeningen uit. De prijs hiervan bedraag 68€ (beurt van 60 minuten).
Kortom: Fysiotherapie is een belangrijk hulpmiddel om uw dier een actiever, pijnloos én gelukkiger leven te geven!