Maak van december een feestmaand voor uw hond of kat!
We zijn alweer beland in één van de gezelligste maanden van het jaar: december. December betekent voor velen een maand van gezelligheid, familiefeesten, lekker eten, cadeautjes en de eerste sneeuwbuien. Kortom, december is een echte feestmaand! Maar is dit ook zo voor je hond of kat?Sinterklaas
Eerst is het feest voor de kleinsten onder ons, want Sinterklaas komt langs. Hij brengt leuke cadeautjes en lekkere chocolade en marsepein mee. Ook honden zijn hier gek op! Helaas zijn deze erg gevaarlijk voor je hond.Chocolade
Wist je dat chocolade dodelijk kan zijn voor honden? We leggen even uit hoe dat komt. In chocolade zit een stofje, genaamd theobromine. Wanneer we chocolade opeten, komt deze stof vrij in onze maag en darmen. Via ons bloed wordt de theobromine naar de lever vervoerd, om daar onschadelijk gemaakt te worden. De afvalstoffen worden uit ons lichaam verwijderd via onze urine. Ons lichaam heeft hier geen moeite mee. Het lichaam van onze hond daarentegen is niet in staat om de theobromine af te breken zoals wij dit doen. De lever van de hond kan slechts een zéér klein deeltje van de stof afbreken en het duurt ook erg lang om dit te doen. De theobromine stapelt zich al snel op en vergiftigt de hond. Dit kan dodelijk zijn! Daarom moet een hond die chocolade heeft opgegeten meteen naar de dierenarts, dit is een spoedgeval! Helaas bestaat er geen antigif voor chocolade. De dierenarts zal je hond laten braken met een inspuiting zodat zoveel mogelijk chocolade, en dus ook de theobromine, er weer uitkomt. Dit moet zo snel mogelijk na het opeten gebeuren, want hoe langer gewacht wordt, hoe meer theobromine al naar de lever gegaan is en dus niet meer kan worden uitgebraakt.Afhankelijk van het tijdstip van het opeten van de chocolade, zal de dierenarts inschatten of het nuttig is om de hond nog te laten braken of niet. Indien het echter te lang geleden is dat de hond chocolade heeft gegeten, zal de dierenarts je hond zo goed mogelijk behandelen voor de klachten die hij of zij heeft.
Meestal krijgt de hond een infuus waarlangs vocht in de bloedbaan gaat. Hierdoor worden de giftige stoffen sneller verwijderd uit het lichaam van je hond. Je dierenarts kan ook een middel geven dat de opname van theobromine kan verminderen.
Probeer NOOIT je hond te laten braken met zout water! Hierdoor riskeer je dat je hond een zoutvergiftiging krijgt en nog zieker wordt of zelfs overlijdt. Zout heeft een irriterende werking op de maag en de darmen van je hond, daardoor gaat de hond overgeven. Honden kunnen hierdoor echter diarree en maagzweren krijgen.
Het zout wordt ook snel opgenomen in de bloedbaan en trekt water aan. Al het vocht wordt daardoor uit de lichaamscellen getrokken en gaat naar de bloedbaan. Wanneer er te veel vocht in de bloedbaan zit, kan dit naar de longen en het hart gaan en schade berokkenen aan deze vitale organen. Het zout gaat ook via het bloed naar de hersenen en zorgt hier voor hersenschade: hersencellen worden kapot gemaakt, er ontstaan bloedingen en de hond kan epileptische aanvallen krijgen.
Pas één tot twaalf uur ná het opeten van de chocolade zal je hond symptomen vertonen. Probeer in te grijpen vóór dat er symptomen optreden! Wat zijn de symptomen van een chocoladevergiftiging?
- Braken
- Diarree
- Onregelmatige hartslag (levensbedreigend!)
- Hartkloppingen
- Meer drinken
- Meer plassen
- Erg onrustig zijn
- Spiertrillingen
- Epilepsie aanvallen
- Alvleesklier ontsteking (pancreatitis)
- Ademhalingsproblemen
- Koorts
- Sterfte
Is er een verschil in het type chocolade?
Jazeker! De pure chocolade is het gevaarlijkst, gezien deze het meeste theobromine bevat. Melkchocolade bevat iets minder theobromine, maar kan toch nog heel gevaarlijk zijn. Witte chocolade bevat geen cacao en dus geen theobromine. Deze is daarom niet zo gevaarlijk. Nochtans kan het eten van witte chocolade je hond toch ziek maken, omdat deze chocolade veel vet bevat. De grote hoeveelheid vet kan diarree en alvleesklierontsteking geven.Hoeveel chocolade is gevaarlijk voor mijn hond?
Dit is afhankelijk van het gewicht van je hond en van het type chocolade. Een heel kleine hoeveelheid chocolade zal een veel grotere impact hebben op een Chihuahua dan op een Deense Dog. Hieronder kan je per type chocolade kijken hoeveel chocolade levensbedreigend is voor je hond. Heeft je hond stiekem chocolade gegeten? Probeer dan zo snel mogelijk na te gaan hoeveel chocolade en welk type chocolade dit was. Controleer ook zeker het gewicht van je hond. Op basis van deze gegevens kan je dan berekenen of je best naar de dierenarts kan gaan. Wanneer je twijfelt, contacteer dan meteen je dierenarts.Marsepein
Ook marsepein kan problemen veroorzaken bij honden en katten. Dit komt door de amandelen waarvan marsepein gemaakt is. Amandelen zijn giftig voor honden en katten en marsepein dus ook. In amandelen zit namelijk blauwzuur. Dieren die hiervan eten, kunnen misselijk worden en diarree krijgen. Bovendien kunnen hierdoor nierstenen ontstaan. Dit is erg pijnlijk. Amandelen bevatten ook veel vet, wat kan leiden tot alvleesklierontsteking.Laat dus NOOIT chocolade, marsepein of ander snoepgoed onbewaakt achter bij je huisdieren! Wanneer je graag wat lekkers voor de kinderen verstopt tijdens de nacht, probeer dit dan in een ruimte te doen waar je dieren niet kunnen komen. Opgelet: honden en katten zijn meesters in het openprutsen van verpakkingen! Denk dus niet: "het zit nog goed ingepakt, dus het zal wel geen kwaad kunnen." Voor je het weet is de verpakking eraf!.
Kerstmis
Ook met Kerst houden we, nog meer dan anders, van lekker eten. Het mag al eens wat meer zijn: hapjes, een voorgerecht, een soepje, een hoofdgerecht en een lekker dessert om af te sluiten. Veel mensen hebben de neiging om hun hond of kat mee te laten genieten van al dit lekkers. Dit is met de beste bedoelingen, maar is eigenlijk zeer slecht voor je hond of kat. Ons eten is vaak erg vet en bevat veel kruiden. Ons lichaam kan hier goed mee om, maar een dierenlichaam niet. Honden en katten kunnen erg ziek worden van tafelresten. Ze kunnen zich misselijk voelen, overgeven, diarree krijgen of een ontsteking van hun alvleesklier krijgen (pancreatitis). Een pancreatitis is heel pijnlijk voor je dier. De meeste honden en katten met pancreatitis moeten gehospitaliseerd worden en veel medicatie krijgen om zich een beetje beter te voelen. Ze voelen zich namelijk voortdurend erg misselijk en hebben ontzettende buikpijn. In veel gevallen heeft pancreatitis ook een dodelijke afloop. Wil je toch graag je dier extra verwennen tijdens de feestdagen? Ga dan eens langs bij je dierenarts en vraag om een gezonde snack of kauwbot. Je hond of kat zal hier zeker even blij mee zijn en je bespaart hen veel pijn en ongemak!
Giftige Kerstplanten
Er zijn verschillende planten die giftig zijn voor onze huisdieren. Een deel van deze komen typisch op de tafel met Kerst.We beginnen met de Kerstboom zelf. Gelukkig is deze voor de meeste dieren niet zo aantrekkelijk om op te eten. Katten slaan dan weer wel graag kerstballen uit de boom. Indien dit gebeurt, ruim dan zo snel mogelijk de scherven op. Deze kunnen anders de pootjes verwonden. Wanneer dieren de scherven opeten, kunnen de scherven de darmen of maag insnijden. Dit is levensbedreigend en vereist in de meeste gevallen een spoedoperatie. Sommige honden, vooral pupjes, durven al wel eens knabbelen aan de takken. Zowel bij katten als honden moet hier goed op toegezien worden. Dit kan namelijk diarree veroorzaken. Ook kunnen de scherpe naaldjes in het slijmvlies van mond en keel prikken en zweertjes veroorzaken. Soms komen ze vast te zitten en kunnen ze voor verstikking zorgen of de darmen verstoppen. Ook het water waarin de Kerstboom staat, is niet geschikt als drinkwater voor dieren.
Kerstster, Hulst, Klimop, Maretak
Na het eten van deze planten kunnen dieren heel misselijk worden en overgeven. Vaak gaat dit ook gepaard met diarree. In de meeste gevallen vallen de klachten nog goed mee. Wanneer je hond of kat hiervan heeft gegeten, zorg dan dat ze voldoende vers drinkwater hebben om het vochtverlies door diarree en/of braken snel weer aan te vullen en uitdroging te vermijden. Ga eens langs bij je dierenarts, zij kunnen een middel geven om de giftige stoffen sneller uit het lichaam van je dier te halen zodat hij of zij zich sneller beter voelt. Bij dieren die te lang diarree hebben of te frequent moeten braken, kan het nodig zijn om vocht via een infuus te geven. Uitdroging kan namelijk ernstige gevolgen hebben, zoals epilepsie aanvallen of hart- en nierproblemen.
Kerstster |
Hulst |
Klimop |
Maretak |
Kerstroos of Helleborus
De Kerstroos is érg giftig voor huisdieren. Deze veroorzaakt eveneens misselijkheid, braken en diarree, maar nog gevaarlijker: ook hartritmestoornissen. Honden en katten kunnen zelfs volledig verlamd geraken na het eten van deze plant! Wanneer je dier hieraan heeft geknabbeld, neem je dus best contact op met de dierenarts.Oudjaar: tijd voor vuurwerk!
Het einde van het jaar, het begin van een nieuw jaar: dat moet uiteraard gevierd worden. Traditioneel komt hier vuurwerk bij kijken. Een prachtig lichtspektakel voor de mens, maar een hel voor vele dieren.Honden en katten zijn meestal erg bang van de luide knallen en de lichtflitsen. Ieder jaar breken veel honden uit van angst. Een angstige hond wil alleen maar vluchten en let dus ook niet goed meer op auto's. Ook worden er veel meer aanrijdingen van katten gemeld in periodes met vuurwerk. Helaas kan dit erge gevolgen hebben, zowel voor mens als dier. Er zijn ook dieren met een panische angst voor vuurwerk. Zij zijn soms dagenlang onder de indruk van het gebeuren en voelen zich slecht en onrustig. Doet je dier plots in huis tijdens of na vuurwerk? Wees niet boos op hen! Dit is waarschijnlijk uit angst. Gelukkig zijn er manieren om vuurwerk draaglijker te maken voor je viervoeter.
Bereid je dier voor: geluidstraining
Je kan je hond of kat laten wennen aan het geluid van vuurwerk met behulp van geluidstraining. Via deze training kan je je huisdier onder gecontroleerde omstandigheden en op hun eigen tempo leren omgaan met het knallende en knetterende geluid van vuurwerk. Hoe gaat dit in zijn werk? Ten eerste is het zeer belangrijk om hier tijdig mee te beginnen. Bij de meeste dieren neemt deze training meerdere weken in beslag. Bij dieren die enorm angstig zijn, kunnen meerdere maanden nodig zijn.Daarnaast moet je elk dier individueel trainen. Heb je meerdere honden en/of katten die je wil laten wennen aan vuurwerk? Neem dan je tijd om afzonderlijk met elk van hen te oefenen. Elk dier heeft een eigen tempo van leren en verwerken, dit moet je als baasje goed respecteren. Geduld is het allerbelangrijkste bij deze training!
De training zelf kan je uitvoeren met onderstaande geluidsfragmenten. Deze speel je best af op een toestel met een goede geluidskwaliteit én waarmee je het volume kan regelen. Begin op een moment waarop je hond of kat ontspannen is en zich in zijn of haar vertrouwde omgeving bevindt. Je dier moet een vertrouwd verstopplekje ten allen tijde kunnen bereiken.
Zet nu het geluidsfragment op het laagst mogelijke volume. Je mag het fragmentje steeds een tikkeltje luider zetten. Zodra je hond of kat reageert op de geluiden (bv. opkijken, rondkijken, de oren bewegen, zich verstoppen, geluid maken, .) moet je het volume weer verlagen tot op het punt dat
er geen reactie meer is. Noteer dit volume, want dit wordt vanaf nu je "startvolume". Train vanaf nu minstens 1 keer per dag. Meermaals per dag mag zeker én bevordert zelfs de leercurve!
Om te beginnen, zet je het fragment op aan het startvolume. Als je dier reageert, negeer hem/haar dan en ga je hond of kat zeker niet troosten. Stop wel meteen het fragment. Je zal je startvolume moeten verlagen en op een later tijdstip opnieuw moeten beginnen. Indien je dier niet reageert, mag je hem/haar belonen hiervoor en het fragmentje nog een minuut lang laten afspelen. Na een minuut mag je het fragment stopzetten. De volgende keer (bijvoorbeeld later die dag of de dag erna), doe je hetzelfde, maar laat je het fragment 2 minuten afspelen. Houd deze 2 minuten tijdens elke training aan totdat je hond of kat gedurende deze volledige 2 minuten rustig blijft. Zodra je merkt dat dit geen probleem is, mag je de tijd geleidelijk opdrijven.
Vanaf nu mag je het volume enkele decibels verhogen. Je mag opnieuw te werk gaan zoals hiervoor: starten met 1 minuut, daarna 2 minuten en zo verder opbouwen. Zodra je dier het fragment aan een stevig volume goed kan verdragen en zich op zijn/haar gemak voelt, mag je de training opnieuw aanvangen met een ander fragment (terug van nul beginnen per nieuw fragment!).
Herhaal de training telkens met een nieuw fragment tot op het punt dat je huisdier geen aandacht meer schenkt aan geen enkel geluidsfragment.
Opgelet: Bij sommige dieren is de angst echter te groot. Zij zullen helaas te veel stress ervaren met deze therapie. Merk je dat je dier enorm reageert bij lage volumes, neem dan contact op met je dierenarts.
Blijf zelf rustig tijdens vuurwerk
Wanneer je zelf doet alsof er niets aan de hand is, boezemt dit je dier vertrouwen in. Gedomesticeerde dieren rekenen op ons als mens als het gaat over gevaren. Je doet dus best heel gewoon. Je mag je hond of kat zeker geruststellen, maar je moet ook proberen niet te hard mee te gaan in de angstgevoelens. Dit kan aanvoelen als een beloning voor zijn of haar angstig gedrag en dat is iets wat we niet willen. Probeer dus geen snoepjes aan te bieden of extreem te gaan knuffelen. Zorg dat ze je zien en blijf bij hen in de buurt. Dit betekent al heel veel voor hen! Ga je hond of kat zeker niet straffen, dit bezorgt hen nog meer stress en vaak begrijpen ze niet wat ze verkeerd doen.Minimaliseer lawaai
De luide knallen en het knetterend geluid creëren angst bij dieren. Door ramen en deuren goed te sluiten, kan je dit al zo goed mogelijk verhelpen. Ook een zacht muziekje of het geluid van de televisie op de achtergrond kan helpen de aandacht af te leiden van het geluid van vuurwerk.Houd je dieren binnen
Zorg dat je je kat(ten) op tijd binnenhaalt op Oudjaarsdag, zodat ze 's avonds zeker veilig binnen zitten. Sluit eventuele kattenluikjes tijdig af. Vergeet enkele uren voor het verwachtte vuurwerk je hond niet nog eens uit te laten. Ideaal gezien, lijn je je hond aan, zelfs in de tuin. Vuurwerk wordt namelijk geregeld op voorhand al eens getest. Door je hond aan te lijnen, vermijd je dat hij/zij in paniek wegrent.Supplementen, feromonen of medicatie voor angst en stress
Bij heel angstige dieren zullen bovenstaande tips spijtig genoeg niet voldoende zijn om je dier te kalmeren. Je kan dan tijdig bij je dierenarts langsgaan voor extra hulpmiddelen. Er kan gewerkt worden met supplementen, feromonen of medicatie.Supplementen
Er bestaan verschillende voedingssupplementen speciaal voor dieren die angstverlagend werken en op natuurlijke wijze helpen om zich aan te passen aan veranderingen en stresserende gebeurtenissen. Deze zijn verkrijgbaar in kauwtabletjes of capsules. Sommige supplementen kunnen enkele uren voor het vuurwerk gegeven worden, andere kan je best 2 dagen op voorhand beginnen te geven. Bij dieren die sowieso al wat onrustig of gestresseerd zijn, start je best al een weekje van tevoren. Jouw dierenarts zal het best kunnen oordelen welk supplement het meest geschikt is voor jouw hond of kat. Deze supplementen zijn veilig en mogen gecombineerd worden met eventuele medicatie die je dier al moet innemen voor andere zaken.Feromonen
Feromonen zijn geurstoffen die dieren kunnen verspreiden. Wij ruiken deze niet als mens, maar zowel honden als katten gebruiken deze om met elkaar te communiceren.Zo zijn er angstferomonen die dieren verspreiden wanneer ze bang zijn, om hun soortgenootjes te waarschuwen. Er zijn ook geluksferomonen die dieren verspreiden wanneer ze zich goed voelen, deze feromonen vertellen aan soortgenoten dat alles veilig is en ze kunnen relaxen. Het zijn deze goede feromonen die ingezet worden als therapie bij angst voor onder andere vuurwerk. Wij beschikken over verschillende vormen van deze feromonen: halsbandjes die feromonen geleidelijk afgeven rond het dier, sprays voor de omgeving en nestjes in te spuiten en verdampers om in het stopcontact te steken die de omgeving vullen met feromonen. Zowel voor honden als voor katten zijn feromonen beschikbaar. Met sommige feromoonpreparaten start je best een week op voorhand. Neem tijdig contact op met ons en we zoeken uit wat voor jouw dier het beste zal werken.
Medicatie
Soms bieden supplementen en feromonen onvoldoende hulp. Dit is het geval bij dieren die een extreme, panische angst hebben ontwikkeld voor vuurwerk of luide geluiden. Medicatie biedt dan een betere oplossing. Deze medicatie zal inwerken op het angstcentrum en zorgen dat je hond of kat toch met een rustiger gevoel het vuurwerk kan doorkomen. Geef echter NOOIT zomaar medicatie zonder advies van je dierenarts. Er zijn immers medicamenten die je dier alleen maar suf maken. Hierdoor zijn ze niet in staat om paniekerig te reageren, maar ze voelen wel nog steeds de angst en stress. Dit is NIET de bedoeling en zal de problematiek alleen maar verergeren. Daarbij weet jedierenarts welke medicatie gecombineerd mag worden met eventuele medicatie die je dier al inneemt.
De eerste sneeuw
Stiekem hopen we allemaal een beetje op een witte Kerst, toch? Een prachtige witte poederlaag overheen de daken en de bomen. Het levert prachtige beelden op! Maar, wie sneeuw zegt, zegt strooizout. Zoals we daarnet al benadrukten, kunnen honden een zoutvergiftiging oplopen. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Laat strooizout dus nooit rondslingeren op plaatsen waar dieren erbij kunnen. Na een wandeling zullen honden en katten hun pootjes proper likken. Zo kunnen ze veel zout binnen krijgen. Je kan dus best na het wandelen of als je hond of kat binnenkomt de pootjes even schoonmaken. Het zout en de koude sneeuw zijn ook niet mild voor de voetkussentjes van je hond of kat. Ze kunnen diepe kloven maken, die erg pijnlijk zijn én gemakkelijk ontsteken. Hiervoor kan je zowel preventief als therapeutisch een speciale balsem op de kussentjes smeren. Deze is samengesteld om de stugge huid van de kussens optimaal te voeden, te verzorgen en te herstellen. Bovendien is de balsem niet schadelijk wanneer je hond of kat eraan likt. Deze balsem kan je krijgen bij je dierenarts.We hopen jullie hiermee goed geïnformeerd te hebben over de gevaren die december met zich meebrengt. Met deze tips maken we er een echte feestmaand van, ook voor onze huisdieren!