Diervoeding:
Een gezonde voeding is niet alleen voor de mens, maar ook voor dieren erg belangrijk. U wil uw dier de beste verzorging geven en een evenwichtige voeding hoort daar uiteraard bij. Een kwaliteitsvoeder dat de gezondheid van uw huisdier optimaal ondersteunt is dan ook aangeraden. Er zijn enorm veel verschillende diervoeders op de markt voor hond en kat. Een geschikte keuze maken is dan ook vaak moeilijk voor de eigenaar. Wat zijn de verschillen tussen de voeders? Waarom is het zo belangrijk uw huisdier een hoogkwalitatief voeder te geven? Via deze nieuwsbrief krijgt u meer informatie over gezondheidsvoeding voor dieren en het belang hiervan.Wat is gezondheidsvoeding?
Het doel van gezondheidsvoeding is niet alleen voeden van het dier, maar daarnaast ook het voorkomen van gezondheidsrisico’s. Deze laatste zijn gekoppeld aan het ras, de leeftijd, de levensstijl, genetische aanleg,… van het dier. Gezondheidsvoeding bevat hoogkwalitatieve grondstoffen en heeft zo een positieve invloed op het welzijn en de gezondheid van het dier. Dit in tegenstelling tot vele commerciële voeders, die vaak van minderwaardige grondstoffen worden gemaakt en veel te hoge zout- en vetgehaltes bevatten. Hieronder een opsomming van de belangrijkste kenmerken van gezondheidsvoeding:licht verteerbaar
Het dier neem het grootste deel van de voedingsstoffen op, zodat minder stoelgang wordt geproduceerd en het spijsverteringsstelsel niet overbelast wordt.hoge voedingswaarde
Deze voeding bevat hoogkwalitatieve ingrediënten en is dus voedzamer. Er moeten dan ook kleinere hoeveelheden gegeven worden om de nodige energie te leveren. Men komt dus langer toe met deze voeding, waardoor het prijsverschil met goedkope merken dan ook verwaarloosbaar wordt.smakelijkheid
De meerderheid van de dieren zal spontaan beginnen eten van deze voeding.doelgericht
Voor gezonde dieren zijn voeders op de markt die preventief werken en speciaal zijn aangepast aan leeftijd, ras of het voorkomen van bepaalde aandoeningen.Sommige dieren hebben specifieke problemen bv., slechtwerkende nieren, maag-darmklachten, overgewicht,…. Binnen de gezondheidsvoeding zijn er dan ook speciale dieetvoeders beschikbaar voor elk van deze aandoeningen.
De verschillende voeders sluiten dus perfect aan bij de specifieke behoeften van elk dier.
De effecten van een hoogkwalitatieve voeding op het lichaam
Gezondheidsvoeding bevat bestanddelen met een invloed op verschillende orgaansystemen:- Immuunsysteem: De voeding bevat hoge niveaus antioxidanten zoals bv., vitamine C. Dit gaat de weerstand verbeteren.
- Tanden en tandvlees: De structuur van de brokken zorgt voor het verwijderen van tandplaque en een verminderde vorming van tandsteen.
- Hart: Deze voeding is rijk aan taurine en L-carnitine, die de hartfunctie ondersteunen.
- Gewrichten: De voeding bevat glucosamine en chondroïtinesulfaat. Deze gewrichtssupplementen houden het gewrichtskraakbeen gezond.
- Gewicht: Het gewicht wordt op peil gehouden door lage vetgehalten in de voeding en hoogwaardige dierlijke eiwitten.
- Spijsvertering: Het hoge vezelgehalte in de voeding bevordert een efficiënte opname van voedingsstoffen. Dit zorgt voor een gezonde darmtransit en vastere én minder stoelgang.
- Huid/vacht: De optimale verhouding van omega 3/omega 6 vetzuren zorgt voor een gezonde huid en een glanzende vacht.
Welke voeding kiezen?
Kwalitatief gezien zijn er grote verschillen tussen de verscheidene diervoeders. Let erop dat het voer dat u koopt in ieder geval de volgende elementen bevat:- Kwalitatieve grondstoffen
- Geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen
- Hoogwaardige grondstoffen welke op de verpakking vermeld staan
- Voldoende vitamines en mineralen in de juiste verhouding
Bij de keuze van een geschikt voeder dient u tevens rekening te houden met:
Katten
Voor gezonde katten kiest men best een hoogkwalitatief voeder volgens de leeftijd van het dier. Een kitten in volle groei heeft meer eiwitten nodig dan een volwassen kat. Een voeding aangepast aan de leeftijd van de kat is daarom aan te raden. Zo zal de voeding voor oude katten minder zout en eiwit bevatten, om het hart en de nieren zo weinig mogelijk te belasten. Wanneer uw kat gesteriliseerd of gecastreerd is, is het van groot belang om onmiddellijk erna een minder energierijk voeder te geven: de kans op overgewicht is anders ontzettend groot.Bij gezondheidsproblemen dient men een hoogkwalitatief dieetvoer te geven, speciaal aangepast aan de ziekte waarmee de kat kampt.
Honden
Ook bij honden dient men rekening te houden met de leeftijd van het dier. Zo bestaat er speciale voeding voor pups en voor volwassen honden alsook seniorvoeding. Puppyvoeding mag tot maximum 9 maand gegeven worden, tenzij uw dier vroeger wordt gesteriliseerd/gecastreerd. Dan dient men al eerder over te schakelen. Vanaf een leeftijd van 5 jaar voor grote rassen en 7 jaar voor kleinere rassen wordt best overgeschakeld naar seniorvoeding.Bij honden dient men, naast de leeftijd, ook rekening te houden met het ras. Er dient een onderscheid te worden gemaakt tussen kleine, middelmatige en grote rassen. Zo bevat doorsnee puppyvoeding te veel calcium voor pups van grote rassen en een te hoge energie- en calciumopname kan bij hen tot skeletaandoeningen leiden. Daarom bestaat er speciale voeding voor deze rassen (large breed).
Ook bij honden dient bij specifieke problemen een geschikt dieetvoer gegeven te worden.
Blikvoer of droogvoer?
Droge brokken, blikjes, versheidszakjes: het assortiment is zeer uitgebreid en een geschikte keuze maken is niet altijd eenvoudig.Het grootste verschil tussen nat- en droogvoer is uiteraard het vochtgehalte. Natvoer bevat gemiddeld 80% vocht, droogvoer slechts 10%. Wat u ook verkiest, voorzie steeds fris en zuiver drinkwater. Dieren die enkel droogvoer krijgen, gaan wel meer water opnemen.
Droogvoer heeft een aantal voordelen:
- Het is goedkoper.
- Het bewaart langer en hoeft niet in de koelkast bewaard te worden.
- Eén van de belangrijkste voordelen: het zal tandplaque- en tandsteenvorming tegengaan door de mechanische wrijving tijdens het eten, dit in tegenstelling tot natvoer.
Eens een bepaald kwaliteitsmerk voeding gekozen wordt, is het best hierbij te blijven. Regelmatig afwisselen van voeding is heel belastend voor het maagdarmstelsel van onze huisdieren en is dus absoluut af te raden!! Indien het toch noodzakelijk is een ander voeder te geven, dient de overschakeling geleidelijk te gebeuren over een periode van 1 week. Dit om maag-darmklachten te voorkomen.
Hoe vaak per dag geef je een hond of kat eten?
Een hond geeft je best minimum 2x/dag een portie voeding. Je weegt de voeding best af volgens de richtlijnen die vermeld zijn op de verpakking (aantal gram per dag voor het ideale lichaamsgewicht). Deze hoeveelheid mag ook verdeeld worden over 3 porties per dag. De voeding wordt best direct weggenomen na de maaltijd. Bij grote hondenrassen met een diepe borstkas is het uitermate belangrijk kleine porties te geven en na de maaltijd deze honden rustig te houden. Dit om maagkanteling te vermijden.Bij katten hoeft men minder strikt te zijn. Katten hebben een ander eetpatroon. Ze gaan van nature verschillende keren per dag kleinere porties eten. Ze zullen zelden de voeding in 1 keer opeten. Daarom mag je bij katten droge voeding geruime tijd laten staan.
Wat met tussendoortjes?
Natuurlijk mag u uw hond of kat af en toe een beloning geven. Maar let er dan zeker op dat u een gezond tussendoortje geeft aan uw dier. Geef zeker geen snoep voor mensen of tafelrestjes!! Deze bevatten te veel vet en suiker, wat schadelijk is voor het gewicht en de gezondheid van uw dier!Hou het daarom bij speciale koekjes voor honden en katten, die geen schadelijke stoffen bevatten. Bij honden kan een stukje appel of wortel zeker ook geen kwaad. Ook voor dieren met specifieke ziektes zijn snoepjes op de markt die voor hen geschikt zijn.
Geef ook nooit botjes van gevogelte, konijn, varkenskotelet,… aan uw hond of kat. Deze zijn absoluut niet geschikt aangezien ze makkelijk splinteren. De kleine stukjes kunnen een darmobstructie veroorzaken of kunnen zelfs de darmwand perforeren, een levensbedreigende situatie.
Weet dat het niet om de hoeveelheid of de aard van beloning gaat, maar om het krijgen van iets!!
Wij hebben een heel gamma gezonde snoep voor honden en katten beschikbaar in onze praktijk. Vraag er zeker naar bij uw volgend bezoek!
Besluit
De keuze van een geschikt voeder is niet makkelijk, maar wel uitermate belangrijk voor de gezondheid van uw huisdier. Vraag daarom zeker raad aan uw dierenarts om een voeding te vinden die volledig voldoet aan de behoeften van uw hond of kat. Wij staan u graag bij met het nodige advies!!De diervoeders die wij op de praktijk aanbieden zijn ontwikkeld in samenwerking met dierenartsen en voedingsdeskundigen. U bent dus verzekerd van een voeding van hoogwaardige kwaliteit.
Wij bieden onze vaste klanten ook een zeer interessant voordeel: bij aankoop van 10 zakken voeding, krijgt u de 11e zak volledig gratis aangeboden door de praktijk! Dit komt overeen met een korting van 10% bij elke aankoop.