Depressie bij de hond
Net als mensen kunnen dieren bij het ouder worden last krijgen van geestelijke achteruitgang. Vaak is dit een geleidelijk proces: het start met milde gedragsveranderingen en deze worden in de loop der tijd steeds erger. Bij de mens spreekt men van dementie, Bij dieren is de officiële term het "Cognitief Disfunctie Syndroom" (CDS). De hond staat model voor onderzoek naar dementie bij de mens, omdat de afwijkingen zo sterk gelijkend zijn. In deze infobrief gaan we wat dieper in op wat dementie bij onze huisdieren inhoudt.Korte, donkere dagen, koude en regen, Allerheiligen: deze periode van het jaar wordt door veel mensen als deprimerend ervaren. Ook honden kunnen, net als mensen, depressief worden. Elke verandering in het leven van een hond kan een grote impact hebben én tot een mogelijke depressie leiden. In deze nieuwsbrief gaan we dieper in op hoe depressie ontstaat bij honden én hoe het te voorkomen of genezen.
Wat zijn de symptomen
Depressie bij honden is niet altijd makkelijk te herkennen. Veel klachten kunnen ook een andere, medische oorzaak hebben.Depressie wordt gekenmerkt door een neerslachtige stemming met verlies in interesse in de dingen om zich heen. Indien u deze toestand bij uw huisdier opmerkt, is het aangewezen een dierenarts te raadplegen. Symptomen die kunnen wijzen op depressie zijn:
-Bang of obsessief gedrag: Een plotse verandering in het gedrag van uw hond kan erop wijzen dat uw hond u iets duidelijk wil maken. Angstig gedrag kan in zeldzame gevallen omslaan in agressiviteit. Sommige honden beginnen dingen stuk te maken of in huis te plassen.
- Verminderde energie: De hond wil niet meer gaan wandelen, wil niet uit zijn mand, speelt niet meer, beweegt langzaam en is lusteloos en onverschillig.
- Een veranderding in slaapritme: Een hond die voordien heel speels was en nu de hele dag ligt te slapen, kan lijden aan depressie.
- Een verandering in eetlust: Vaak laat de hond zijn eten staan of wil hij geen tussendoortjes meer. Sommige honden gaan daarentegen net meer beginnen eten als geruststelling, net als bij mensen. Het gevolg hiervan is dat men ook schommelingen in het gewicht kan opmerken.
- Vachtproblemen: Een hond die niet goed in zijn vel zit, zal vaak ook een doffe, onverzorgde vacht hebben. Ook meer haarverlies komt vaak voor.
- Verandering in lichaamstaal: Een omlaag gehouden staart of de staart tussen de poten steken, minder kwispelen, afhangende oren, met kop naar beneden rondlopen: typische tekenen dat uw hond zich niet lekker voelt.
Hoe ontstaat depressie bij uw hond?
Een hond is een gewoontedier: hij gedijt het best bij routine en regelmaat. Vaste gewoontes zorgen voor een veilig gevoel én een rustige, stabiele omgeving. Plotse veranderingen in deze routine kunnen de hond uit balans brengen. Dit kan veroorzaakt worden door een plotse, traumatische gebeurtenis zoals bijvoorbeeld een verhuis, een ongeluk, het overlijden van een huisgenoot (baasje, andere hond), mishandeling,. Ook het baasje zelf kan aan de basis liggen bv., door minder tijd voor de hond te maken, minder te gaan wandelen, de hond meer alleen te laten. Minder aandacht én leiding van het baasje maakt de hond verward en onzeker.Een hond is zeer mensgericht en spiegelt soms de gemoedstoestand van het baasje. Wanneer die zelf aan een depressie lijdt, kan het gebeuren dat de hond dit overneemt.
Hoe een depressie bij uw hond aanpakken?
Gelukkig kunnen we een depressieve hond helpen en behandelen. Belangrijk is wel dat eerst eventuele medische oorzaken door de dierenarts uitgesloten worden want ook andere ziektes of aandoeningen kunnen gelijkaardige symptomen geven (bv., schildklier- of nierproblemen).Volgende zaken zijn belangrijk in de strijd tegen depressie:
- Extra aandacht: Geef uw hond zoveel mogelijk positieve aandacht en betrek hem bij het gezinsleven. Speel geregeld met hem. Maak dagelijks een wandeling zodat hij nieuwe indrukken buitenshuis kan opdoen en zijn energie kwijt kan! Geef hem extra veel aandacht en liefde, dit blijkt in veel gevallen de beste remedie.
- Extra verzorging: Zorg dat uw dier zijn eetlust terugkrijgt en geef hem verschillende keren kleine beetjes voeding. Reageer heel enthousiast als hij begint te eten en overlaad hem dan met complimentjes. Borstel hem ook dagelijks want een hond die zich niet lekker voelt, verzorgt zich ook minder goed.
- Eenzaamheid aanpakken: Een hond is een roedeldier en kan niet tegen lang alleen zijn. Contact met mensen óf met andere honden is essentieel. Als u zelf weinig tijd heeft, probeer dan iemand te vinden die overdag de hond kan uitlaten zoals een familielid of een uitlaatservice. Een andere oplossing kan zijn een tweede hond in huis te halen zodat hij niet meer alleen is.
- Supplementen: Er kan besloten worden om de hond supplementen te geven die ondersteuning bieden bij stress/spanning. Ze zorgen ervoor dat het dier beter kan omgaan met veranderingen in de leefsituatie. De hond kan zich beter aanpassen en zo zullen geen emotionele problemen ontstaan. Deze supplementen bestaan onder verschillende vormen (capsules, kauwtabletten, verwerkt in voeding,.). Vraag eerst advies aan uw dierenarts.
- Medicatie: Bij hardnekkige gevallen waarbij bovenstaande zaken niet afdoende werken, kan het nodig zijn om medicatie toe te dienen. Dit moet uiteraard in overleg gebeuren met de dierenarts.