Broodfok
Traditioneel zien we elk jaar tijdens de eindejaarsperiode dat veel mensen een pup aanschaffen. Omdat wij in de praktijk jammer genoeg nog steeds schrijnende gevallen zien van puppy's die bij zogenaamde "kwekers" werden verkocht, willen we hier nog even bij stilstaan. In deze nieuwsbrief komt u te weten wat broodfok precies inhoudt en met welke zaken u rekening dient te houden bij de aanschaf van een pup.Wat is broodfok?
Broodfok wordt gedefinieerd als: "het massaal en onethisch kweken, importeren en/of verkopen van puppy's". Een broodfokker heeft enkel zoveel mogelijk winst op korte termijn voor ogen. Hij stelt het welzijn van de dieren ondergeschikt aan de economische belangen. Broodfokkers hebben geen oog voor de mentale en fysische toestand van zowel ouderdieren als jongen.Bij broodfok wordt vaak onmiddellijk gedacht aan vuile stallen waar honden met honderden op elkaar gepakt zitten. Ze krijgen amper eten en drinken en geen verzorging. Dit is vaak de trieste waarheid, niet alleen in Oostbloklanden maar ook bij ons.
Maar broodfok is óók de nette winkel waar u vriendelijk wordt ontvangen en waar schattige pups in propere glazen bakken zitten. Volgens de verkoper zijn ze ingeënt en bezitten ze een paspoort. Dit laatste is heel vaak onjuist. Vaak worden de paspoorten met vaccinatiestickers en handtekening zo aangekocht en willekeurig aan een pup toegewezen. De pups zijn vaak geïmporteerd uit het Oostblok en worden in erbarmelijke toestanden naar ons land getransporteerd. De pups worden op veel te jonge leeftijd bij hun moeder weggehaald en het ontbreekt hen vaak aan elke vorm van socialisatie of medische verzorging.
Wat zijn de gevolgen voor de fokdieren?
Moederdieren starten reeds op zeer jonge leeftijd hun "carrière" als fokteef. Ze worden elke loopsheid gedekt. Tijd om hun lichaam te laten herstellen krijgen ze niet, want ze moeten opbrengen. Ze hebben doorgaans geen enkele vorm van menselijk contact, zien zelden daglicht en kunnen niet genieten van een knuffel of wandeling. Ze verblijven vaak hun ganse leven in erbarmelijke hokken. Wanneer ze op oudere leeftijd niet genoeg pups meer voortbrengen, worden ze bedankt voor bewezen diensten en komen ze vaak in een asiel terecht. of erger.De puppy in de "nette" winkel
Het moederdier dat achterblijft
Wat zijn de gevolgen voor de pups?
Pups die uit het broodfokcircuit komen, zijn vaak belast met erfelijke aandoeningen. Er komt immers geregeld inteelt voor en er wordt niet gescreend op erfelijke ziekten zoals bv., heupdysplasie bij de ouderdieren.De pups ontwikkelen vaak probleemgedrag. De eerste levensweken zijn immers uitermate belangrijk voor een goede socialisatie. Pups moeten op jonge leeftijd in aanraking komen met vreemde geluiden (stofzuiger, mixer,.), gewend raken aan wandelingen, autoritten,. Bovendien moeten ze ook kennis kunnen maken met mensen, kinderen, andere dieren. Opgroeien in een huiselijke omgeving is dus cruciaal voor een goede start. Pups uit de broodfok verblijven vaak met te veel pups bij elkaar in glazen bakken of afgesloten hokken en hebben géén contact met de buitenwereld. Zij missen de cruciale socialisatieperiode en zullen voor de rest van hun leven hier de gevolgen van dragen. Ze ontwikkelen allerlei angsten, gedragsstoornissen en vaak ook agressiviteit.
Hoe herken je een broodfokker?
Hier volgen een aantal tips waaraan u een broodfokker kan herkennen.- Check de hondenhandelaar op het internet
Veel broodfokkers zijn intussen al bekend op het internet. Bekijk hun advertenties ook goed. Zijn er verschillende nesten tegelijkertijd bij de fokker? Kweekt hij met verschillende rassen? Dan heeft u zeker te maken met een broodfokker!Een erkenningsnummer, garantiebewijs of een aantrekkelijke website zijn géén garantie voor een betrouwbare fokker!
- Prijs van de pup
Een broodfokker biedt zijn puppy's goedkoop aan. Dit is mogelijk omdat de pups geen medische zorg hebben gekregen, onvoldoende inentingen hebben gehad, niet ontwormd zijn,...- Afkomst van de pup
Veel broodfokkers importeren hun pups uit Oostbloklanden. De afkomst van de pup kan u zien op het Europees paspoort. Hiernaast de afbeelding van een Belgisch paspoort.- Vraag naar het moederdier
Als u bij de kweker bent, vraag dan steeds naar de moederhond. Vraag waar ze is en of u haar kan zien. Broodfokkers zullen steeds allerlei smoesjes verzinnen aangezien het moederdier zich vaak niet bij hen bevindt of in slechte omstandigheden wordt gehouden.- Let op de toestand en omgeving van de pup
Bekijk de pup goed. Een gezonde pup is schoon, heeft propere ogen en oren, een mooie vacht, is nieuwsgierig en gaat op ontdekking. Hij vindt het leuk om geknuffeld te worden.Bij broodfokkers groeien de pups niet op in een huiselijke omgeving, ze zitten vaak met velen in een schuur of in een grote glazen bak. Indien u twijfelt, vraag dan steeds of u de verblijfplaats van de pup mag zien. Een broodfokker zal ook hier met een smoes aankomen waarom dit niet mogelijk is.
Een échte kweker is begaan met zijn pups en wil dat ze in een goeie thuis terechtkomen. Hij zal dus aan u als toekomstige eigenaar vragen stellen over uw leefsituatie. Hij wil u beter leren kennen alvorens zijn pup aan u mee te geven. Een broodfokker wil alleen maar verkopen en is niet geïnteresseerd in de toekomst van de pup. Om het even wie bij een broodfokker binnenstapt, kan onmiddellijk terug buitenstappen met een pup in de armen.
Hoe herken je een goeie fokker?
- Bij een betrouwbare kweker wordt maximum met 2 rassen gekweekt. Er zitten dus nooit pups van meer dan 2 rassen in één ruimte.- Er zijn niet non-stop pups te koop, meestal wordt er met wachtlijsten gewerkt, omdat er maar een beperkt aantal nesten geboren worden.
- Ouderdieren worden getest op eventuele erfelijke aandoeningen.
- De pups groeien op bij hun mama in een huiselijke omgeving.
- U mag altijd een bezoekje brengen. Er is geen probleem om de verblijfplaats van de pups te zien en ook het moederdier is aanwezig.
- De kweker wil dat zijn pup bij zorgzame eigenaars terechtkomt en zal u onderwerpen aan een aantal vragen. Ook nadien zal de kweker contact houden om zeker te zijn dat alles goed gaat met de pup.
- De pup wordt niet meegegeven vóór de leeftijd van 8 weken. Vanuit het buitenland is dit zelfs 15 weken!!
- De pups zijn gechipt, gevaccineerd en beschikken over een officiëel Europees paspoort.
- De pups worden niet verkocht aan dierenwinkels en worden niet te koop aangeboden via zoekertjessites. Koop dus nooit een pup online! Goede kwekers vindt u via de Sint-Hubertus-website of in het magazine Woef.
Conclusie
Pups zijn geen producten: je koopt ze dus niet in een winkel, ook niet als de uitbater een erkenningsnummer heeft!!Laat u ook niet misleiden door de lagere aankoopprijs bij broodfokkers. De pups zullen in veel gevallen kort na aankoop ziek worden, en vaak loopt dit dodelijk af. Indien u geluk heeft, overleeft het dier het, maar de kans op (erfelijke) aandoeningen op latere leeftijd is enorm groot. U kan u dus verwachten aan hoge kosten, om over het emotionele leed nog maar te zwijgen. Een pup van een goeie kweker is de hogere aanschafprijs dus meer dan waard!!
DUS: Koop een pup met uw verstand en niet met uw hart!! De enige manier om dit dierenleed te stoppen, is door géén pups meer aan te kopen bij een broodfokker of winkel. Laat u dus niet misleiden en koop nooit een pup uit medelijden!!