Artrose:
Artrose bij hond en kat
In deze nieuwsbrief willen we jullie meer informatie geven over artrose bij huisdieren. Dit probleem is vaak voorkomend bij oudere honden en katten en verdient de nodige aandacht aangezien het met pijn en ongemak gepaard gaat.Wat?
Artrose omvat een slijtage van de gewrichten en kan voorkomen in alle gewrichten.Een gewricht bestaat uit 2 botstructuren die ten opzichte van elkaar bewegen. De botten zijn bekleed met kraakbeen. De aanwezige kraakbeencellen of chondrocyten maken voortdurend nieuw kraakbeen aan. Door belasting van het gewricht worden echter ook kraakbeencellen afgebroken. Wanneer een onevenwicht ontstaat tussen de aanmaak en afbraak van kraakbeencellen, wordt het kraakbeen minder elastisch en glad en kunnen de botten minder soepel over elkaar glijden.
(Opbouw van een normaal gewricht) - (Vergelijking tussen een normaal gewricht en een gewricht met artrose)
Oorzaken
Artrose kan zowel door erfelijke afwijkingen (bv. heupdysplasie) als door trauma (bv. ruptuur van de kruisband) ontstaan. Deze geven een abnormale belasting van het gewricht en hiermee gepaard gaande een beschadiging van het kraakbeen. Ook door ontsteking kan het lichaam een afweerreactie opwekken tegen het eigen kraakbeen (reuma).Bij oudere dieren ontstaat artrose door een natuurlijk verouderingsproces. Het kraakbeen wordt minder elastisch en beschadigingen herstellen minder goed. Bij grotere rassen (bv. rottweiler, dobermann of labrador) is er een grotere belasting van de gewrichten waardoor er sneller slijtage optreedt. Ook bij overgewicht worden de gewrichten te zwaar belast.
Symptomen
De kraakbeenslijtage gaat gepaard met ontsteking en pijn.De meest voorkomende symptomen bij de hond zijn o.a. stijfheid na inspanning, moeilijk opstaan na rust, manken, pijn, ontlasten van de poot. Zo willen honden met artrose vaak de trap niet meer op, willen ze niet meer spelen, lopen ze moeilijker en janken ze regelmatig.
Bij katten zijn de symptomen subtieler, aangezien ze meesters zijn in het verbergen van pijn. Vaak ziet men dat de kat angstiger en/of agressiever wordt en meer gestresseerd rondloopt. Vaak zien eigenaars ook een verandering in de mate van beweging (minder tijd buiten doorbrengen, minder springen, meer slapen). Soms worden ze ook onzindelijk omdat ze moeilijk in de kattenbak geraken. Ook de vacht wordt vaak doffer en minder verzorgd door pijn bij het wassen. Katten met artrose vertonen vaak ook minder eetlust.
Diagnose
Aan de hand van veranderingen in het gedrag van het dier, kan het vermoeden van artrose ontstaan bij de eigenaar. De eigenlijke diagnose kan gesteld worden door palpatie van de gewrichten. Door reactie of pijnuiting bij bewegen van de verschillende gewrichten en een verminderde beweeglijkheid, komt aan het licht waar het probleem zich bevindt. Een röntgenfoto is noodzakelijk om de diagnose te bevestigen en de ernst van de artrose in te schatten.Therapie
Genezing is onmogelijk. De therapie is vooral gericht op het verlichten van de pijn en het verbeteren van de levenskwaliteit.-Gedoseerde beweging:
Hiermee bedoelen we meerdere keren per dag kleine wandelingen ipv. 1 grote wandeling. Zwemmen is eveneens een goede vorm van bewegen omdat de gewrichten hierbij minimaal worden belast.-Dieet:
Voor dieren met overgewicht: afvallen tot het ideale gewicht bereikt wordt.-Voedingssupplementen:
De meeste van de gewrichtssupplementen bevatten chondroïtinesulfaat en glucosamine, bouwstenen van normaal gewrichtskraakbeen. Door deze supplementen toe te dienen, wordt ervoor gezorgd dat de ontstekingsreactie in het gewricht vermindert en de regeneratie van het kraakbeen wordt bevorderd. Hierdoor wordt de slijtage van het kraakbeen sterk afgeremd. Deze producten bestaan zowel in vloeibare als in poeder- en tabletvorm. Ze worden best continu en levenslang toegediend. U kan deze bij ons in de praktijk verkrijgen.Er bestaan tevens brokjes voor hond en kat die collageen bevatten en eveneens als voedingssupplement worden gegeven. Collageen type 2 is het belangrijkste eiwit van het gewrichtskraakbeen. Bij schade aan het kraakbeen, komt dit collageen vrij en herkennen afweercellen dit als lichaamsvreemd. Als gevolg daarvan ontstaat een ontstekingsreactie, die gepaard gaat met pijn. Het collageen type 2 dat de brokjes bevatten, zorgt voor een aanpassing van het afweersysteem, waardoor de immuunreactie in het gewricht wordt afgeremd. Dit zorgt voor een betere soepelheid en beweeglijkheid. Deze brokken zijn eveneens verkrijgbaar op onze praktijk.
-Medicatie:
Deze bestaat voornamelijk uit pijnstilling. Bij erge pijn worden ontstekingsremmers (NSAID'S) gegeven die tevens een pijnstillende werking hebben. Een nadeel van deze geneesmiddelen is dat ze soms maag-darmproblemen kunnen veroorzaken en belastend zijn voor de nieren. Hierdoor is het aangewezen op regelmatige basis een bloedonderzoek te laten uitvoeren om de nierwaarden te controleren. Wij beschikken in de praktijk over een eigen bloedanalysetoestel, waardoor u onmiddellijk de resultaten kent en er snel kan gehandeld worden bij afwijkingen in het bloed.-Aangepaste voeding:
Er bestaat speciale voeding voor dieren met artrose. Deze bevat hoge gehalten aan omega-3 vetzuren, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Deze voeders bevatten tevens chondroïtinesulfaat en glucosamine, die een sneller herstel van het beschadigde gewrichtskraakbeen bewerkstelligen. Deze voeders zijn verkrijgbaar bij ons in de praktijk en u kan deze ophalen tijdens de balie-uren. Bovendien geniet u bij aankoop van voeding van een interessante promotie: bij aankoop van 10 zakken voeding krijgt u 1 zak volledig gratis aangeboden door ons!!Indien geen therapie wordt ingesteld, zal het dier steeds minder gaan bewegen, met als gevolg gewichtstoename en verlies van spiermassa. Hierdoor gaan de gewrichten nog meer belast worden, waardoor de klachten nog verergeren.
Hierbij vindt u een invullijst waarbij u de pijnscore van uw hond kan berekenen. Deze is zeer interessant om de ernst van het probleem in te schatten en om het effect van een behandeling te evalueren. U kan deze invullen en meebrengen wanneer u met uw dier op consultatie komt bij ons.