Anaalklierproblemen bij de hond
Schuurt uw hond soms met zijn poep over de vloer of het tapijt, hoewel u hem regelmatig ontwormt? Of likt hij/zij vaak aan de achterhand of staartbasis? Dan heeft uw hond hoogstwaarschijnlijk last van de anaalklieren. Meer informatie hieromtrent vindt u in onderstaande nieuwsbrief.img
-Wat zijn anaalklieren en wat is hun functie?
Elke hond heeft 2 anaalklieren die zich aan weerskanten van de anus bevinden. Het zijn eigenlijk plooien van de huid tussen de inwendige en uitwendige sluitspier van de anus. Hun afvoerweg mondt uit ter hoogte van deze sluitspier. De klieren bevinden zich op 4 en 8u als we de anus vergelijken met een klok. Gezonde anaalklieren zijn ongeveer een erwt groot en niet voelbaar. Bij overvulling zijn ze echter goed te palperen onder de huid.Anaalklieren produceren een onaangenaam ruikend, geel-grijs secreet dat wordt toegevoegd aan de ontlasting. Dit is een manier van communicatie tussen honden onderling en de geur wordt ook gebruikt voor het markeren van het territorium. Ook als de hond heel bang of gestresseerd is, worden vaak de anaalklieren leeggeduwd.
-Waarom ontstaan zo vaak problemen met de anaalklieren?
Normaal worden de anaalklieren geledigd door druk bij de ontlasting. De meeste problemen ontstaan dan ook wanneer de stoelgang te zacht of net te hard is. Bij te zachte stoelgang is er onvoldoende druk om het anaalvocht mee naar buiten te persen. Bij te harde stoelgang daarentegen is de druk dermate groot dat de anus verkrampt, waardoor de afvoerwegen van de anaalklieren worden afgesloten. Maar deze smalle afvoerkanalen kunnen ook verstopt raken bv., bij indikken van het anaalkliervocht, bij aanwezigheid van ontstekingsmateriaal,… Zelden ligt een afwijkende anatomische bouw van de anaalklieren en/of afvoerkanalen aan de basis van het probleem.-Symptomen
Bij overvulling van de anaalklieren zien we typisch dat de hond met zijn poep over de grond gaat schuren in een poging van de jeuk af te raken (= sleetje rijden). De dieren gaan meestal ook veelvuldig likken aan de anus en bijten ter hoogte van de staartbasis, soms tot bloedens toe. Indien een abces aanwezig is thv. een anaalklier, kan een fistelopening worden waargenomen naast de anus waaruit etter en/of bloed komt. Dit is zeer pijnlijk en meestal vertoont het dier dan ook algemene ziektesymptomen zoals koorts, lusteloosheid en slechte eetlust.(Typische houding van de hond bij “sleetje rijden”)
-Behandeling
Bij een “gewone” overvulling van de anaalklieren volstaat het de klieren leeg te duwen. Dit wordt best uitgevoerd door de dierenarts. U kan eventueel uitleg vragen aan de dierenarts zodat u dit een volgende keer zelf kan proberen. Bij het leegduwen wordt de staart opgetild en kan men 2 “bobbeltjes” voelen aan weerszijden van de anus. De vingers worden aan beide kanten van de anus gelegd en men drukt met duim en wijsvinger de klieren leeg. Na afloop wordt de achterhand best gereinigd met een vochtig doekje. Soms kunnen de klieren niet worden leeggemaakt op deze manier en dient men ze rectaal te ledigen. Bij vele patiënten dienen de anaalklieren maandelijks te worden leeggemaakt.Indien de problemen snel opnieuw optreden, is het aangeraden de voeding aan te passen. Voeding met extra vezels en minder eiwitten zorgt ervoor dat de stoelgang harder wordt en dat op die manier de anaalklieren beter kunnen worden geledigd bij de ontlasting. Voor advies in verband met de meest geschikte en kwalitatieve voeding voor uw hond, kan u steeds terecht bij ons in de praktijk! Wij werken ook met een spaarkaart voor onze trouwe klanten: 10 zakken voeding kopen en u krijgt 1 zak gratis aangeboden door ons! Dit komt overeen met een korting van 10% op elke zak voeding die u bij ons aankoopt!
Soms opteert men er ook voor de klieren te spoelen onder verdoving, om zo een optimale lediging en reiniging te bekomen.
Indien bij het leegmaken van de klieren blijkt dat het secreet een abnormale groene kleur en abnormale geur heeft, soms ook vermengd met bloed, gaat het om een ontsteking en dient een antibioticumkuur te worden opgestart.
Als niet tijdig wordt ingegrepen, kan een abces ontstaan, vaak met een fistelgang naar buiten toe waaruit vuil (etter en bloed) loopt. Dit is een zeer pijnlijke aandoening voor de hond. Hier bij dient het dier vaak onder narcose te worden gebracht om het abces te spoelen. Een kuur met antibiotica en pijnstillers is hier absoluut noodzakelijk.
Indien herhaaldelijk fistels optreden, is een operatie vaak onafwendbaar. Hierbij worden de anaalklieren chirurgisch verwijderd. Het betreft echter een delicate operatie met als meest voorkomende complicatie het optreden van incontinentie (niet meer kunnen ophouden van de stoelgang).
Indien u dus één van bovenstaande symptomen herkent bij uw hond, aarzel niet om even langs te komen in de praktijk ter controle van deze klieren!