ADOPTIE VAN HUISDIEREN
In de nieuwsbrief van vorige maand hadden we het uitgebreid over de aanschaf van een nieuwe pup en de problematiek rond broodfok.Deze maand hebben we het over adoptie van een huisdier. Wanneer u van plan bent een nieuw dier in huis te nemen, overweeg dan zeker ook deze optie!!
Elk jaar belanden immers meer dan 50 000 dieren in een asiel. Deze zijn afgestaan, verloren gelopen of in beslag genomen. Er bestaan vele verschillende redenen waarom mensen hun huisdier afstaan: overlijden, echtscheiding, verhuis, financiële redenen, allergie, te weinig tijd, …
Veel dieren zoeken een goede thuis en een gezin dat hen met de beste zorgen en de nodige liefde omringt.
Omdat wij vinden dat alle dieren een 2e kans verdienen en recht hebben op een warme thuis, willen we in deze eindejaarsperiode de nieuwsbrief dan ook aan adoptie wijden.
Werking van een asiel
Als een verloren gelopen hond of kat wordt binnengebracht, controleert de verantwoordelijke van het asiel of het dier gechipt is en geregistreerd staat. Alle nodige maatregelen om de eigenaar van het dier op te sporen worden genomen. Als die niet gevonden wordt, dan mag een hond/kat na 15 dagen voor adoptie aangeboden worden. Hiermee willen we nogmaals wijzen op het belang van laten chippen en registreren van uw huisdier!!In het geval een dier wordt afgestaan, dan controleert het asiel of de persoon die het dier aanbiedt wel degelijk de eigenaar van het dier is. Er wordt een afstandsverklaring opgemaakt en de nodige documenten, zoals paspoort en vaccinatieboekje, worden afgegeven.
Indien een dier in beslag wordt genomen en in een asiel wordt geplaatst, dan blijft het in het asiel tot de dienst Dierenwelzijn het een bestemming geeft.
Als de hond/kat geen tatoeage of chip heeft, dan zal de dierenarts van het asiel het dier identificeren en registreren. Katten worden gesteriliseerd/gecastreerd vóór ze ter adoptie worden aangeboden.
Het asiel dient een register bij te houden waarin binnen de 48u elke nieuwe aankomst en vertrek van een dier genoteerd wordt.
Voor elke asielhond wordt eveneens een dossier bijgehouden. Dit omvat:
-een afstandsverklaring voor dieren die zijn afgestaan met informatie over de gezondheid, het gedrag en de leefomgeving van het dier
-een evaluatiefiche, ingevuld door het asiel, op basis van gedragswaarnemingen tijdens het verblijf
-een adoptiecontract dat wordt afgesloten tussen het asiel en de adoptant van de hond
De adoptant krijgt inzage in het dossier van de hond, met uitzondering van de gegevens van de vorige eigenaar.
Het asiel geeft onmiddellijk het paspoort en/of vaccinatieboekje aan de nieuwe verantwoordelijke van het dier mee. Bij honden worden de nieuwe gegevens aan de bevoegde instanties doorgegeven zodat de hond geregistreerd staat op de nieuwe eigenaar.
Tips bij adoptie
-Indien u de beslissing heeft genomen om een dier te adopteren, kan u ter plaatse in het asiel gaan kijken óf al even gaan checken op hun website. Denk vooraf goed na over welk dier het best bij u en uw leefomstandigheden past!-Beslis nooit bij een eerste ontmoeting. Neem de tijd om kennis te maken met het dier en om goed na te denken. Ga een aantal keer op bezoek met het hele gezin en kijk of het klikt. Bij honden bestaat meestal de mogelijkheid om ze mee te nemen voor een wandeling.
-In sommige asielen kan de hond gedurende een proefperiode mee naar huis worden genomen. Dan kan men nagaan hoe de hond reageert op zijn nieuwe omgeving.
-Stel veel vragen over het dier aan de medewerkers van het asiel: wat zijn zijn favoriete speeltjes, welk karakter heeft het dier, hoe gedraagt hij zich tegenover kinderen of andere dieren, kan hij alleen zijn,… Probeer ook een beeld te krijgen over het verleden van het dier. Dit kan belangrijk zijn om huidige of toekomstige problemen te begrijpen.
-Vraag na welk voer het dier krijgt. Indien u dit wil veranderen, doe dit dan geleidelijk aan en meng eerst het oude voer met het nieuwe.
-Vraag zeker ook een medische gezondheidsverklaring en het medisch dossier van het dier. Dit is belangrijk om eventuele ziektes/aandoeningen uit het verleden te kennen. Belangrijk is ook dit door te geven aan uw eigen dierenarts.
-Indien u beslist het dier te adopteren, vraag dan een dekentje of speeltje uit het asiel mee naar huis. Dit draagt immers een vertrouwde geur en kan geruststellend werken in de nieuwe omgeving.
-Het dier moet gechipt zijn en een officieel paspoort bezitten. De dieren worden normaal ook gevaccineerd. Katten moeten eveneens gesteriliseerd/gecastreerd zijn voor ze ter adoptie mogen worden meegegeven.
-Er wordt steeds een adoptiecontract opgemaakt dat dient ondertekend te worden door beide partijen.
Erkende asielen
Via onderstaande link krijgt u een lijst met alle erkende asielen en hun gegevens, gegroepeerd per provincie.erkende asielen