Een pup aankopen
Er zijn verschillende vragen die u uzelf moet stellen wanneer u besluit een puppy te kopen.1. Welk ras past bij mij?
De dag van vandaag bestaan er al zo’n 400 verschillende hondenrassen. En dan zijn er natuurlijk ook nog de kruisingen. Geen gemakkelijke keuze dus. Denk vooral goed na over hoe uzelf leeft en wat u zoekt in een hond. Herdershonden zijn bijvoorbeeld goede waakhonden, terwijl terriërs een zeer sterk karakter hebben, daar ze vroeger gebruikt werden om dieren uit hun hol te halen bij de jacht. Jachthonden zijn dan bijvoorbeeld weer honden die veel beweging nodig hebben. Hou ook in het achterhoofd dat een kleine hond niet noodzakelijk een schoothond is, want zowel de Jack Russel Terriërs als de Teckels werden ook gebruikt bij de jacht en hebben dus veel energie en hun eigen karakter. Bij elk baasje past echter een hond, dus geen nood. Het is gewoon kwestie van het juiste ras kiezen.2. Neem ik een reu of teef?
Teven zijn doorgaans rustiger en liever dan reuen. In vergelijking met hun mannelijke soortgenoten zijn teven ook wat kleiner. Het belangrijkste nadeel aan een teef is wellicht de loopsheid (2 maal per jaar). Om dit probleem en verdere problemen in de toekomst (baarmoederontstekingen, tumoren) te vermijden kan u uw teef laten steriliseren. Reuen hebben dan weer de neiging meer weg te lopen. Ook dit kan verholpen worden door een castratie.3. Eén pup, of meerdere honden?
Meerdere honden in huis kan gezellig zijn, maar het vraagt uiteraard veel inzet van het baasje, want hij moet ten slotte de leider van de roedel zijn. Als u besluit meerdere dieren in huis te nemen, besef dan dat u elk dier evenveel ruimte en aandacht moet kunnen geven. Reu en teef samen werkt meestal goed, maar denk er aan dat ze zich kunnen voortplanten. Castratie en sterilisatie kan dit voorkomen. Twee honden van hetzelfde geslacht samen kan voor rivaliteit zorgen.4. Waar koop ik het best een hond?
Er zijn vele mogelijkheden, maar daarom zijn ze niet altijd even verantwoord. Dierenspeciaalzaken zijn niet de meest betrouwbare plekken om een hond te kopen. Vaak weet men niet van waar de pups afkomstig zijn. De pups worden ook zelden uitgelaten, met alle gevolgen van dien (onzindelijk, asociaal, ziek, …). Pas als men u formeel op de hoogte kan brengen van waar de pups afkomstig zijn (door middel van een paspoort) kan u zeker zijn.Als u geen bijzondere voorkeur hebt, kan u altijd de oren spitsen naar nestjes in de buurt. Zo kan u een pup uit een toevallige dekking opvangen.
Hebt u toch een bepaald ras in uw hoofd, koop uw pup dan best bij een erkende fokker. Deze hebben een vergunning om te mogen fokken en u hebt vaak de mogelijkheid om de ouders te kunnen zien. De vader en moeder van een pup bij een erkende fokker worden ook getest op erfelijke aandoeningen, zoals bijvoorbeeld heupdysplasie, … Vaak fokt een erkende kweker maar één of twee rassen en heeft dus meer tijd om met zijn dieren bezig te zijn. De pups zijn daardoor socialer en gezonder dan een pup die u koopt bij een dierenspeciaalzaak.
5. Op welke leeftijd mag een pup het nest verlaten?
Meestal is een pup op 7 à 8 weken klaar om naar zijn nieuwe baas te gaan. Op deze leeftijd moet uw pup gechipt en voor de eerste keer ingeënt zijn. Vraag zeker altijd of u de moeder kan zien, zo kan u haar gedrag in de buurt van mensen beoordelen. De moeder is immers het voorbeeld voor haar pups. U kiest het best voor een pup die in huiselijke sfeer is opgegroeid.6. Waar moet ik op letten bij het kopen van een pup?
Elke pup moet beschikken over een vaccinatieboekje en identificatiebewijs (paspoort en chip). Verder moet u zeker letten op de gezondheid van het dier:• De pup mag niet onaangenaam ruiken
• De pup mag geen (bloederige) diarree hebben
• De ogen moeten glanzen en de snoet moet proper zijn
• De oren moeten schoon zijn
• De vacht moet mooi glanzen
• …
7. Wat heeft mijn pup nodig?
• Halsband en leiband:
Kies voor stevig materiaal, zoals bijvoorbeeld nylon of leer. Verder kan u kiezen voor een gewone halsband of gareel, maar denk hierbij zeker na over het feit dat uw hond nog veel zal groeien. Koop dus een halsband of gareel dat u kan verstellen in grootte. Gebruik tijdens de training van uw pup zeker geen wurgkettingen of flexies, maar laat uw pup eerst wennen aan het wandelen op zich.• Mand of hondenkussen:
Er is een groot aanbod aan kussens en manden, de keuze is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Hou er zeker rekening mee dat uw pup mogelijk nog dingen stuk bijt. Kies daarom voor stevig materiaal. Hou verder in het achterhoofd dat uw pup nog veel zal groeien, koop dus uw mand of kussen zeker niet te klein.• Drink- en eetbak:
Bij grote rassen gebruikt u best een eetbak op een standaard, dit om een maagkanteling te voorkomen. Op deze manier moet uw hond niet te ver vooroverbuigen en krijgt hij zo minder lucht in de maag. Bij kleinere rassen kan u de bakjes op de grond zetten. Voorzie deze van een antislip, zodat uw hond ze niet omver kan gooien. U kan het beste kiezen voor roestvrij staal of plastiek.• Speelgoed:
Allereerst moet u het speelgoed afstemmen op de grootte van uw hond. Laat uw hond zeker nooit alleen met speelgoed dat hij kan stukbijten. Wanneer hij het speeltje inslikt, is er namelijk kans op obstructie. (Obstructie van de doorgang van de maag naar de darmen). Als u uw hond toch iets wilt geven wanneer u weg bent, kies dan voor veilig speelgoed (bv Kong). Verder is het voor een puppy belangrijk dat hij iets heeft om op te bijten (bijtring, botje, …).• Bench:
Ook hier moet u bij het aanschaffen rekening houden met hoe groot uw hond zal worden. De bench moet voor de hond vooral een veilige plek zijn, probeer dit dan ook te creëren door hier eten te geven en te spelen. Zet de bench zeker op een rustige plek, zodat uw hond zich kan terugtrekken wanneer het te druk wordt. Let er ook op dat u de bench niet gebruikt als strafplaats.• Borstel:
Bij het uitkiezen van een borstel moet u zeker voor stevig materiaal kiezen. Voorbeeld hiervan is de Furminator, deze is goed hanteerbaar en gaat levenslang mee. In tegenstelling tot een andere borstel verwijdert de Furminator de dode haren, waardoor nieuwe haren vlot kunnen groeien. De Furminator is beschikbaar aan onze balie.• Voeding:
Vaak krijgt u voeding mee van de fokker, dit kan u best een tijdje blijven geven, omdat uw pup dit reeds gewend is. Daarna kan u geleidelijk aan overschakelen naar een voeding aangepast aan de groei van uw pup. Voeding uit de supermarkt bevat niet alle essentiële voedingsstoffen, dus vraag uw dierenarts zeker welke de beste voeding is. Uw dierenarts heeft ook een groot gamma aan voeding beschikbaar. U kan altijd stalen voeding afhalen aan onze balie.• Identificatie:
Normaal is uw hond al geïdentificeerd bij de aankoop. Elke pup moet een chip met bijhorend paspoort krijgen. Is de identificatie niet gebeurd bij de fokker dan kan dit altijd nog bij uw dierenarts. Verder kan u een adreskoker of penning met de naam van de hond en uw gegevens aan de halsband bevestigen. Zo kan u altijd gecontacteerd worden wanneer uw hond verloren loopt.• Verzorgingsproducten:
Hier bij denken wij aan een shampoo, nagelschaar, tandpasta/tandenborstel, ontworming, vlooienmiddel, … Bij een shampoo is het belangrijk dat u kiest voor een goede hondenshampoo, de zuurtegraad van de huid is immers anders dan bij de mens. De nagelschaar moet uiteraard aangepast zijn aan de grootte van uw hond en zeker ook scherp genoeg zijn. Informatie over tandpasta, ontwormings- en vlooienmiddel krijgt u bij het eerste consult bij uw dierenarts.• Beloningen:
Het is zeer belangrijk dat u uw pup beloont voor goed gedrag. Dus, kies dan ook voor een goede beloning. Als u kiest voor snoepjes, zorg dan dat deze klein genoeg zijn zodat de beloning snel en duidelijk kan gegeven worden. Een aanrader is Educ van Royal Canin. Dit is een zakje met caloriearme snoepjes die je zowel aan een pup als aan een volwassen hond kan geven ter beloning. Ook verkrijgbaar aan de balie.8. Welke pup uit het nest?
Let vooral goed op het karakter van de pups. Als u niet kan beslissen welke pup het best bij u past, kan de Campbell-test een welkome hulp zijn. Deze test zal u in grote lijnen kunnen vertellen welk karakter een bepaalde pup heeft. De Campbell-test kan uitgevoerd worden bij pups vanaf 7 weken, door een voor de pup onbekend persoon.1. Op de rug leggen: Leg de pup zachtjes op de rug, leg uw hand op zijn borst en houd hem 30 seconden in die positie.
a. De pup stribbelt tegen en probeert te bijten
b. De pup stribbelt tegen om zich te bevrijden
c. De pup stribbelt eerst tegen maar wordt dan kalm
d. De pup stribbelt niet tegen en likt uw hand
2. Krachtig strelen: Aai de pup terwijl deze in de sfinxhouding zit en oefen wat druk uit op zijn hoofd en rug.
a. De pup stribbelt tegen, krabt, draait zich grommend om en probeert te bijten
b. De pup stribbelt tegen en draait zich op zijn rug om te krabben
c. De pup stribbelt eerst tegen, wordt dan kalm en likt uw hand
d. De pup draait zich op zijn rug en likt uw hand
e. De pup loopt weg
3. Lokken: Zet de pup op de grond, hurk neer op een paar meter bij hem vandaan, klap zachtjes in uw handen.
a. De pup komt meteen op u af, staart omhoog, springt op en bijt
b. De pup komt meteen op u af met de staart omhoog en krabt
c. De pup komt meteen kwispelend op u af
d. De pup komt aarzelend naar u toe met de staart omhoog
e. De pup komt niet
4. Volgen: Sta op en loop langzaam door het blikveld van de pup, zonder uw stem te gebruiken.
a. De pup loopt u achterna, met de staart hoog en probeert te bijten
b. De pup loopt u achterna
c. De pup loopt u achterna met de staart omlaag
d. De pup volgt u aarzelend, met de staart omlaag
e. De pup volgt niet en loopt weg
5. De zweeftest: Til de pup omhoog met twee handen onder de borst en houdt de pup zo 30 seconden.
a. De pup stribbelt tegen en bijt
b. De pup stribbelt tegen om zich te bevrijden
c. De pup stribbelt eerst tegen, maar wordt dan kalm
d. De pup stribbelt niet tegen en likt uw hand.
Resultaten:
Hoofdzakelijk a: De pup is op dominante wijze agressief. Hij is niet aan te raden als huisdier. Hij kan mits goede africhting een waardevolle werk- of waakhond worden.Hoofdzakelijk b: Eigenzinnige pup. Kan een werkhond zijn die met strenge hand moet worden opgevoed.
Hoofdzakelijk c: Evenwichtig dier dat geschikt is als huisdier.
Hoofdzakelijk d: Onderworpen karakter, kan als huisdier dienen, maar niet als werkdier.
Hoofdzakelijk e: Geremd. De pup is sociaal onaangepast en onvoorspelbaar.
Het is mogelijk dat de pup op elk onderdeel van de test anders reageert. Het verdient dan aanbeveling de test te herhalen, misschien waren de omstandigheden niet optimaal.
Wij wensen u nog veel succes met uw keuze. Hebt u nog vragen dan kan u altijd uw dierenarts contacteren.